Pogovor z Žigo Pirnatom in drugi prispevki o Slovencih po svetu

Začeli smo v Kaliforniji, kjer so posledice ognjene stihije občutili tudi Slovenci, ki živijo v tej ameriški državi. Na zahod ZDA je poklicala Mojca Delač. Ta teden je v organizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Dravogradu potekala 10. poslovna konferenca, ki so jo poimenovali Slovenska podjetnost kroži prek meja. Na konferenci je bila za oddajo Slovencem po svetu tudi Lili Brunec.

Žigo Pirnata smo v naših oddajah že spoznali. Po diplomah iz mednarodnih odnosov in primerjalnega in slovanskega jezikoslovja, je opravil tudi magisterij ekonomije in začel kariero v diplomaciji. Nato pa leta 2011 sledil sanjam in se odpravil čez lužo na študij kompozicije filmske glasbe in sodobnega glasbenega pisanja na sloviti Univerzi Berklee v Bostonu. Zdaj že nekaj let od blizu spoznava Los Angeles in sodeluje s številnimi izjemnimi imeni v svetu glasbe in filma. Ob vsem tem pa ostaja tesno povezan s Slovenijo, kjer ga je ob tokratnem obisku na klepet povabila Mojca Delač. Najprej pa sta se seveda ustavila pri najaktualnejšem v Kaliforniji te dni – to so požari, ki so prizadeli to zvezno deželo.

Ta teden je v organizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Dravogradu potekala 10. poslovna konferenca, ki so jo poimenovali Slovenska podjetnost kroži prek meja. Sodelovalo  je več kot 130 udeležencev iz domovine in tujine, ki so si izmenjali informacije in izkušnje, pomembne za udeležbo na tržiščih zunaj meja Slovenije. Na konferenci je bila tudi Lili Brunec.

Poslovnež Borut Meršak pa  že vrsto let živi na Slovaškem. Je predsednik Kluba slovenskih in slovaških poslovnežev SLO-SLO, ki deluje v Bratislavi. Kot pravi,  združenje skrbi za dobro poslovno sodelovanje med slovenskimi in slovaškimi podjetji, organizirajo pa ne le poslovne marveč tudi kulturne dogodke. V luči poslovne konference v Dravogradu je Boruta Meršaka pred mikrofon ujela Lili Brunec.

Še kratki novici:

Petra J. Česnika, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, je obiskala dr. Margaret Rudolf, častna konzulka RS v kanadskem Vancouvru. Skupaj z Olgo Belec, državno sekratarko na uradu, so se pogovarjali o aktualnem stanju v slovenski skupnosti v Kanadi in Vancouvru ter o številnih možnostih povezovanja Vancouvra in tudi njegove slovenske skupnosti s Slovenijo.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja Javni razpis za razpisni področji A in B v letu 2019: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Slovencem po svetu. Namen javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2019 je finančna podpora, spodbujanje dejavnosti Slovencev, ki živijo po svetu, in njihovo povezovanje z Republiko Slovenijo. Besedilo razpisa najdete na spletni strani ministrstva, rok za oddajo dokumentacije pa se izteče v petek ob polnoči.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec, Mojca Delač