Pogajanja s sindikati javnega sektorja še niso zaključena, zato tudi niso znane vse finančne posledice dogovora vlade in stavkovnih odborov. Dejstvo pa je, da bodo morala biti sredstva za napovedana zvišanja plač zagotovljena v okviru obstoječih sistemov financiranja za povečane stroške dela. Po vzoru Združenja zdravstvenih zavodov so se zdaj oglasili tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in pozvali odgovorne, da zagotovijo potrebna sredstva. Če se to ne bo zgodilo, bodo domovi za starejše primorani podražiti oskrbnine, ki pri nas glede na ostale evropske države že tako ali tako močno udarijo po žepu.

Poziv državi, naj za napovedana povišanja plač v javnem sektorju zagotovi potrebna dodatna sredstva

Pogajanja s sindikati javnega sektorja še niso končana, zato tudi niso znane vse finančne posledice dogovora vlade in stavkovnih odborov. Sredstva za napovedana zvišanja plač pa bodo gotovo morala biti zagotovljena v okviru obstoječih sistemov financiranja za povečane stroške dela. Po vzoru Združenja zdravstvenih zavodov so se zdaj oglasili tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in pozvali odgovorne, naj zagotovijo potrebna sredstva. Ob višjih stroških za plače se namreč domovi za starejše spopadajo tudi z rastjo cen energetike in hrane. Če se to ne bo zgodilo, opozarja sekretar Jaka Bizjak, bodo domovi prisiljeni podražiti oskrbnine, ki pri nas glede na preostale evropske države že tako ali tako močno udarijo po žepu.

Pošiljajo nas v trgovino z 80 evri z naročilom, naj ven prinesemo za 120 evrov blaga.

V tokratnih pogajanjih med vlado in sindikati so po neuradnih informacijah spet zapostavljeni najslabše plačani delavci. Mirjam, bolničarka in negovalka v enem od ljubljanskih domov za starejše, glasno prizna, da je tudi sama že razmišljala o zamenjavi službe. Zaradi denarja, predvsem pa zaradi dela samega in pogojev.

Ni pravično in ni fer do oskrbovancev, ki so naša ranljiva skupina in so častno dočakali to starost, da nas enostavno primanjkuje. Delati moramo dobro. Delamo z ljudmi in ne z gajbami.

Nataša Rašl