Umetna inteligenca in humanoidni roboti že uresničujejo nekatere znanstveno fantastične scenarije. V veliko primerih gre v resnici za trike v smislu »pokaži kaj znaš«, pravih razmišljujočih bitij še nismo ustvarili. Kje so meje umetne inteligence, kakšna naj bodo njene pravice in koliko svobodne volje naj ji dopustimo? To so vprašanja, ki si jih bo človeštvo najverjetneje moralo zastaviti. Odgovore na  vprašanji, o čem bodo razmišljali humanoidni roboti in kako bodo živeli leta 2084, pa ponuja predstava Robot Nao, ki si jo še danes in jutri lahko brezplačno ogledate v Kinu Šiška. V njej nastopa robot Nao, predstavo pa bi moral odigrati osemkrat dnevno. Prvi dan se je zataknilo, saj Nao zaradi neznanih programskih hroščev ni deloval pravilno. Je bila vzrok trema ali protest? Na vrata so izobesili napis: »Zaradi osebnih razlogov danes ne delam«. Po stresnem prvem dnevu CoFestivala Nao zdaj nastopa, sicer v angleščini. Z avtorjem predstave in koreografom Dejanom Srhojem se je pogovarjala Urška Henigman.

Na CoFestivalu predstava humanoidnega robota

Umetna inteligenca in humanoidni roboti že uresničujejo nekatere znanstvenofantastične scenarije. V veliko primerih gre v resnici za trike v smislu »pokaži, kaj znaš«, pravih razmišljujočih bitij še nismo ustvarili. Kje so meje umetne inteligence, kakšne naj bodo njene pravice in koliko svobodne volje naj ji dopustimo? To so vprašanja, ki si jih bo človeštvo najverjetneje moralo zastaviti. Odgovora na vprašanji, o čem bodo razmišljali humanoidni roboti in kako bodo živeli leta 2084, pa ponuja predstava Robot Nao, ki si jo še danes in jutri lahko brezplačno ogledate v Kinu Šiška. V njej nastopa robot Nao, predstavo pa bi moral odigrati osemkrat dnevno. Prvi dan se je zataknilo, saj Nao zaradi neznanih programskih hroščev ni deloval pravilno. Je bila vzrok trema ali protest? Na vrata so izobesili napis: »Zaradi osebnih razlogov danes ne delam.« Po stresnem prvem dnevu CoFestivala Nao zdaj nastopa, sicer v angleščini. Avtor predstave in koreograf Dejan Srhoj pravi, da se je zgodila zanimiva stvar:

Nao v predstavi govori o tem, kako se ne želi posodobiti. To se je zdaj zgodilo tudi v resničnosti. Predstava je sicer humoren premislek o tem, kako bodo stroji razmišljali o nas, o ljudeh. Nič ni narobe s tem, da roboti prevzemajo določene dele človeškosti, da jih le mi ne zanemarimo v nas samih.

Robot Nao bo do četrtka nastopal v Kinu Šiška vsako polno uro od 12.00 do 20.00. Ogled je brezplačen.

Urška Henigman