Slovenija letos praznuje 50. letnico organizirane psihoterapevtske dejavnosti in 50. letnico ustanovitve Sekcije za psihoterapijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

V Sloveniji poznamo psihoterapijo 50 let

1. junija 1968 so psihologi in psihiatri z Leopoldom Bregantom in Levom Milčinskim s Psihiatričnega dispanzerja Psihiatrične klinike v Ljubljani v okviru Slovenskega zdravniškega društva ustanovili sekcijo iz psihoterapije. Generalna sekretarka Združenja psihoterapevtov Slovenije je dr. TINA SENTOČNIK, dr. med., spec. internistka, psihoterapevtka.

Psihoterapija se je kot dejavnost začela v okviru psihiatrije. Psihoterapija ni metoda, pri kateri bi zdravili z zdravili, ampak gre za terapijo, kjer skozi odbnos s pacientom pripeljemo le-tega v stanje boljšega poznavanja sebe in s tem kvalitetnejšega življenja. Gre za zdravljenje skozi odnos.

V našem okolju je psihoterapija še vedno premalo znana.

Psihoterapijo lahko uporabljamo pri duševnih boleznih oziroma duševnih motnjah, druga vrsta psihoterapije pa se ukvarja s klienti, ki so se znašli v neki krizni življenjski situaciji in nekako ne znajo naprej.

V 50-ih letih se je znanje v psihoterapiji ves čas spreminjalo in nadgrajevalo, razvijale so se različne smeri.

Trenutno v Sloveniji psihoterapevtska dejavnost ni urejena: poklic ni zaščiten, ni zakona, ki bi normativno urejal to dejavnost, tako da uporabnikom priporočam previdnost.

Lucija Fatur