Skrbnica fundusa Maja Sušnik: Kostumom se z izposojo podaljša vrednost in življenje

Kostumski fundus SNG Opere in baleta Ljubljana se nahaja v dislocirani enoti na naslovu Stegne 31. V kletnih prostorih je na ločenih podestih v dveh nadstropjih med 10 in 20 tisoč oblek – točno število je težko navesti, saj digitalnega seznama ni, pojasni Maja Sušnik, ki skrbi za fundus.

V glavnem so vsi kostumi tu vezani na človeški spomin, digitalne oblike ni, ker je vsega preveč in so se izgubili podatki, iz katerih predstav točno izhajajo. Torej moj spomin in pa spomin, ki mi ga je predala moja upokojena predhodnica. Občasno mi priskoči tudi na pomoč, ko so večje frekvence izposoje – v pustnem in novoletnem času.

Vodja trženja pri SNG Opera in balet Ljubljana Janez Rozman poudari, da gre res za ogromno količino kostumov: “Pri vsaki operni ali baletni predstavi ob vseh menjavah in ogromnem številu nastopajočih to pomeni, da je lahko tudi do 200 kosov oblek samo za eno predstavo. Vsako leto imamo šest premier, vse to je treba potem spraviti.” Obešalniki za tako bogate in težke kostume morajo biti močni in leseni, še pove Sušnikova.

Imamo moški kraljevi plašč iz rdečega svilenega žameta z belim krznom, s hermelinom, njegov vlek je dolg od tri do štiri metre in precej težek, ima približno 20 kg.

Med kostume so nas popeljali ljudje, ki skrbijo za njihovo ohranjanje, recikliranje in celo izposojo. “Čedalje več si izposojajo posamezniki, še bolj pa kakšne amaterske gledališke skupine in ekipe, ki snemajo filme, razne televizijske oglase in podobne stvari,” doda Rozman.

Darja Pograjc, Nataša Rašl