Sprememba bo pomenila konec uporabe fizičnih artefaktov, tako da bodo prvič vse osnovne enote opredeljene z naravnimi konstantami in ne s fizičnimi predmeti. Redefinicija bo danes doletela še amper, kelvin in mol. Enotne definicije enot zagotavljajo, da so vsakodnevni koncepti merjenja dosledno primerljivi po celem svetu. Tako kot so za hišo pomembni trdni temelji, so za napredek tehnologije in znanosti potrebne zanesljive definicije SI enot. Več o tem sta nam v studiu Prvega pojasnila magi. Dominika Rozoničnik in dr. Rado Lapuh.

Po redefiniciji bo kilogram opredeljen z naravno konstanto

V živo smo spremljali začetek slavnostne redefinicije sistema merskih enot v Versaillesu, kjer bo še zadnji v zgodovino odšel mednarodni prototip kilograma!

Sprememba bo pomenila konec uporabe fizičnih artefaktov, tako da bodo prvič vse osnovne enote opredeljene z naravnimi konstantami in ne s fizičnimi predmeti. Redefinicija bo danes doletela še amper, kelvin in mol. Enotne definicije enot zagotavljajo, da so vsakodnevni koncepti merjenja dosledno primerljivi po celem svetu. Tako kot so za hišo pomembni trdni temelji, so za napredek tehnologije in znanosti potrebne zanesljive definicije SI enot.

Mednarodni sistem SI enot izhaja iz metrske konvencije, ki je bila sprejeta leta 1875 v Parizu, podpisalo jih je 21 držav, med drugim tudi Avstro-Ogrska. Dogovorili so se, da bodo definirali mere s katerim bodo merili žito, tekočine itn., s čimer so pač ljudje takrat trgovali, na način, da bodo te mere dostopne vsakomur, vedno in povsod. S to osnovno paradigmo so skušali odstraniti stare mere, ko so kralji definirali recimo dolžino po dolžini svojega lakta. – dr. Rado Lapuh z Urada RS za meroslovje 

Kilogram je še zadnji fizični artefakt, ki precej pozno odhaja v zgodovino.

Gre za odprt, trasnparenten, viden način spreminjanja. Po informacijah, ki smo jih dobili iz Pariza, naj bi danes ta prenos direktno spremljalo približno 400 milijonov ljudi po celem svetu. Večina delegatov, se pravi podpisnic Metrske konvencije, to jih je 60, večina se bo morala s tem strinjati. – mag. Dominika Rozoničnik z Urada RS za meroslovje 

Da” za spremembo bo v imenu Slovenije na slovestnosti v Franciji izrekel direktor Urada RS za meroslovje dr. Samo Kopačvideoprenos v živo na Youtubu.

Urška Henigman