Pesem v žepu

16. Kantfest – post festum, prvič

Vtisi s festivala kantavtorske glasbe

kanta
Kantfest 2018
foto: Slavko Rajh

Letošnji 16. Kantfest International 2018 je na oder Kulturnega doma Ruše znova prinesel slovenske in tuje kantavtorske pesmi, trije nastopajoči pa so prejeli tudi nagrade – zlato, srebrno in bronasto kanto. Festivalske utrinke, pogovor z zmagovalci in komentar člana strokovne žirije Adija Smolarja poslušamo v dveh zaporednih Pesmih v žepu. Tokrat je na vrsti prvi del.

 

9. novembra so se v tekmovalnem delu letošnjega festivala Kantfest predstavili: Anže Palka, Nataša Vester Trseglav, Sandra Erpe, Dinko Hrabrić (Hrvaška), Moonshine Alko, Peter Kek, Anita Šunjić (Bosna in Hercegovina), Reneja Sara Centrih in Daniel Zelisko (Poljska). Nekateri so na odru stali prvič, za druge je bil to le eden v vrsti številnih nastopov (med slednjimi je tudi nekaj starih znancev festivala). Njihovi nastopi so bili klasično kantavtorski – ob spremljavi kitare ali klavirja/klaviatur, vsebinsko so se pretežno oprli na izražanje bolj ali manj intimnih občutenj sveta (morda je letos nekoliko izostala družbenokritična komponenta, ki je sicer pogosta stalnica kantavtorskih pogledov). V tem smislu je njihov doprinos uravnotežil nastop gostje večera – Svetlane Makarovič, ki je v svojem kratkem, a izredno prepričljivem nastopu ob spremljavi izvrstnih glasbenikov (Joži Šalej – klavir, Nino de Gleria – bas, Blaž Celarec – tolkala) povsem očarala prisotne.

Za izbor nastopajočih je poskrbela strokovna žirija (Adi Smolar, Jure Potokar, Jani Kovačič, Teja Klobčar in Urška Čop Šmajgert – slednja je bila na tekmovalnem večeru odsotna), ki je na koncu tudi izbrala dobitnike zlate, srebrne in bronaste kante. Najbolj so jih prepričali Sandra Erpe (zlata), Anita Šunjić (srebrna) in Dinko Hrabrić (bronasta). Svojo zmagovalko je izbralo tudi občinstvo – nagrado vox populi je prejela Anita Šunjić. Izbor nagrajencev, pa tudi sam pomen festivala Kantfest je komentiral Adi Smolar:

“Ni dovolj, da napišeš dober tekst – dobro besedilo, dobro melodijo, ampak da je izvedba tudi prepričljiva. In tu nekateri malček zatajijo, mogoče zaradi treme ali premalega števila nastopanja, ampak vsak začetek je težak, nekje je treba začeti. In Kantfest je ravno zaradi tega tako dobrodošel, ker spodbuja mlade neuveljavljene – ali pa tudi starejše neuveljavljene – kantavtorje, da se opogumijo, da se pojavijo, da začnejo z nastopi. In verjamem, da jih potem tudi to spodbuja – sploh če dobijo kakšno nagrado – da jih to spodbudi k temu, da še nadaljujejo s tem delom in da se večkrat odločijo za živo izvajanje svojih skladb.”

Adi Smolar, pogovor za Pesem v žepu

 

Sandra Erpe, Kantfest 2018

foto: Slavko Rajh

Sandra Erpe je na Kantfestu nastopila že leta 2015 in takrat prejela bronasto kanto, zdaj pa je prepričala s pesmima “S čim začenjaš dan” in “Prostor za dihanje” in domov odnesla zlato. Na vprašanje, kateri aspekti kantavtorskega ustvarjanja se ji zdijo pomembni, je odgovorila:

“Jaz mislim, da mora biti oboje: in dobro napisano in pač iskreno. Eno brez drugega ne gre in ta iskrenost, jaz mislim, da je to neka stvar, ki res naredi nastop in naredi skladbo. In si moraš želeti povedati to zgodbo.”

Sandra Erpe, pogovor za Pesem v žepu