V Pesem v žepu prihaja duo Natriletno kolobarjenje s praho. Družbenokritična kantavtorska posebneža Jure Novak in Uroš Buh nam bosta predstavila svoj drugi album "Iz konteksta".

Duo predstavlja drugo (kant)avtorsko ploščo "Iz konteksta"

“Iz konteksta” s svojo drugo ploščo stopa duo Natriletno kolobarjenje s praho. Jure Novak in Uroš Buh, zmagovalca Kantfesta 2013, z albumom nadaljujeta nizanje iskrivih, precizno uperjenih satiričnih glasbenobesedilnih osti, ki sta ga začrtala s prvencem “Natriletno kolobarjenje s praho” (2015). Kako in zakaj, spregovorita v tokratni Pesmi v žepu.

 

Začelo se je kot projekt uglasbljanja Juretove poezije. Sledila je zlata kanta na odru festivala Kantfest v Rušah, ob kanti pa še dodatna, nadvse praktična nagrada – snemalni dan na Radiu Maribor. Jure in Uroš sta izkoristila priložnost in namesto singla ustvarila prvo ploščo. Po triletnem kolobarjenju je zdaj nastopil čas za novo, tokrat precej bolj dodelano, a nič manj satirično. Besedila je ponovno ustvaril Jure Novak, ki pravi, da še vedno izhaja iz poezije, le pristop je nekoliko drugačen:

“Sploh zdaj, ko večinoma besedila nastajajo dejansko z mislijo na to, da bodo pač izvajana v živo, se zelo rad igram z ritmiko, zvočnostjo, prozodijo samega besedila … Tako da si upam trditi, da pač ostajajo besedila na nivoju, se pravi da kljub temu, da nastajajo z namenom uglasbitve, niso nič manj kompleksna ali pa pesniška.”

Jure Novak, pogovor za Pesem v žepu

 

Za glasbeno plat projekta skrbi Uroš Buh, ki tudi odigra večino inštrumentov na plošči (z izjemo klaviatur Polone Janežič in trobente Sebastjana Jermola). Preplet njunih idej se udejanji v nenavadnih kombinacijah besede in glasbe, ki kljub izraziti družbeni kritiki pustijo dovolj prostora za zvočno doživetje:

“Absolutno je cel band oziroma cel koncept najinega dela pogosto vezan na eno napetost, na eno polarnost – in to se pozna tako v zvočni podobi kot v sami izbiri glasbe oziroma recimo temu žanrskosti. Ampak jaz mislim, da to funkcionira. Močno upam, da ne izpade, da jaz pač renčim zraven samo zato, da Uroš ne bi bil preveč pop. Ne, jaz mislim, da po navadi renčim z razlogom …”

Jure Novak, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar