Pesem v žepu

Leon Matek: “Ne morem delovati iz slonokoščenega stolpa.”

3. kantavtorska plošča "Srce imaš tako veliko"

Izštekanih 10_2
Leon Matek
foto: Alan Orlič

Tudi nežne pesmi so lahko družbenokritične in tudi v angažiranih pesmih se najde prostor za ljubezen. To med drugim dokazuje kantavtor Leon Matek s svojo tretjo ploščo »Srce imaš tako veliko«. Predstavlja nam jo v tokratni Pesmi v žepu.

 

Leon Matek z albumom “Srce imaš tako veliko” nadaljuje pot, ki jo je leta 2007 začrtal njegov kantavtorski prvenec “Zrno”, štiri leta kasneje pa dopolnil “Most”. Njegove pesmi razkrivajo dvojnost, razdaljo med realnim svetom in željami, ideali. Na humoren ali pa povsem resen način opozarjajo na pasti in temne plati življenja, hkrati pa znajo osvetliti tisto, kar bi lahko prineslo rešitev. Ne kritika, predvsem upanje je tisto, ki poganja izrazni svet Leona Matka:

“Ukvarjam se z umetnostjo, samo del moje umetnosti je to, da pač ne morem iti v nek oblak, ne morem delovati iz slonokoščenega stolpa. Moja umetnost se dotika tega življenja tu in zdaj … Torej tudi moje osebnoizpovedne pesmi enostavno ne morejo ubežati temu prostoru in času – oziroma saj ravno zato so močne, ker imajo podstat, ker niso kar nekaj, to se pravi, imajo korenine v izkušnji, v vsakdanu.”

Leon Matek, pogovor za Pesem v žepu

 

Sporočilo pesmi želi podkrepiti tudi z glasbo in aranžmaji, ki jih na plošči “Srce imaš tako veliko” zastavlja še bolj kompleksno kot prej. Ob njem tako zaigrajo Marjan Gradišar (bas, spremljevalni vokal), Sergej Ranđelović (bobni), Petra Onderufova (violina), Jaka Kastelic (harmonika), Bogdan Kreščišin (oboa), Uroš Razpotnik (klarinet) in Kristijan Jesih (trobenta).

“Kot kantavtor lahko vsako od teh pesmi predstavim tudi sam, ampak moram reči, da nerad igram sam, predvsem iz tega razloga, ker imam rad, da je več glasbe, to se pravi, da obstaja dialog najmanj še z enim glasbenikom …”

Leon Matek, pogovor za Pesem v žepu