Pesem v žepu

16. Kantfest – post festum, drugič

Vtisi s festivala kantavtorske glasbe

kanta
Kantfest 2018
foto: Slavko Rajh

Letošnji 16. Kantfest International 2018 je na oder Kulturnega doma Ruše znova prinesel slovenske in tuje kantavtorske pesmi, trije nastopajoči pa so prejeli tudi nagrade – zlato, srebrno in bronasto kanto. Festivalske utrinke, pogovor z zmagovalci in komentar člana strokovne žirije Adija Smolarja poslušamo v dveh zaporednih Pesmih v žepu. Tokrat poslušamo drugi del.

 

V pretekli oddaji smo izpostavili letošnjo prejemnico zlate kante Sandro Erpe in nekaj drugih nastopajočih, zdaj pa nadaljujemo s srebrno in bronasto kanto. Ti dve nagradi sta letos odšli v tujino; srebrna v Bosno in Hercegovino, bronasta pa na Hrvaško. Poslušamo pa še dve pesmi, ki sta jih zaigrala dva domača kantavtorja: Moonshine Alko in Nataša Vester Trseglav.

Anita Šunjić iz Bosne in Hercegovine si je s pesmima “Andjele” in “Čuvam garantirano” prislužila srebrno kanto in nagrado občinstva (vox populi):

“V moji državi je velika razlika, ker avtorske pravice niso tako urejene in je težko kaj izdati. Težko je biti uradno avtor in veliko moraš vlagati v to, pa nič se ti ne vrne nazaj. To je ena velika razlika, ker je scena nekako v zatonu in je treba veliko delati ter se hkrati zavedati, da se ne bo povrnilo. Ampak je pa ista energija, so ista čustva, ista kakovost in velja tako, kot doma: srečna sem, da je bilo nocoj toliko različnih žanrov – in ponosna na vse tiste, ki so bili z menoj: nekomu smo polepšali večer … ljudem, ki so prišli.”

Anita Šunjič, pogovor za Pesem v žepu

Anita Šunjić (Kantfest 2018)

foto: Slavko Rajh

Prejemnik bronaste kante Dinko Hrabrić (Hrvaška) je na Kantfestu nastopil prvič; tudi sicer je bil to zanj prvi pravi odrski nastop:

“Prvič sem nastopil in mi res daje pogum to, da – ne vem, a so ljudje ali žirija ali kdorkoli – da so čutili tisto, kar sem jaz pač leta nazaj, ko sem napisal, pa si nisem upal tega zaigrati … Hvala za to, ker so me spodbudili, za to hvala.”

Dinko Hrabrić, pogovor za Pesem v žepu

Dinko Hrabrić (Kantfest 2018)

foto: Slavko Rajh

Za komentar letošnjega festivala smo prosili člana strokovne žirije Adija Smolarja, ki je med drugim povedal:

“Pestrost je ravno značilna za kantavtorje, to mi je zelo všeč: da vsak, kljub temu, da je že veliko uspešnih kantavtorjev, veliko glasbe je že narejene, še vedno se najde – tudi na Kantfestu – vedno znova prepoznaš koga, ki ima spet nekaj novega, nek nov pristop. In to me zelo veseli – se pravi, kreativnost se spodbuja.”

Adi Smolar, pogovor za Pesem v žepu