Stomatologi se v svojih ordinacijah srečujejo z otroki, ki jim morajo izpuliti tudi do 20 zob in trpijo neznosne bolečine. Na seji odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice so opozorili, da je treba osvežiti preventivne programe. Pa ne le zaradi otrok, ki uživajo vse več sladkorja, ampak tudi zaradi starajočega prebivalstva.

Okrepiti bo treba zobozdravstveno preventivo

Otroci, ki jim morajo izpuliti tudi do 20 zob in trpijo neznosne bolečine. S tem se srečujejo stomatologi pri nas, ob tem pa jih posebej boli, ker bi take primere lahko preprečili. Kot so opozorili na seji odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice, je treba osvežiti preventivne programe, pa ne le zaradi otrok, ki uživajo vse več sladkorja, temveč tudi zaradi starajočega se prebivalstva in ne nazadnje – spletnih teorij zarote o zobnih pastah s fluoridi. Tanja Tomaževič, Stomatološka klinika UKC Ljubljana:

“Mi smo posebna država, v kateri ima zobozdravnik tako malo besede, da greš raje na internet in prebereš »to je strup«, čeprav za to ni nobenih dokazov. To je ta borba, ki jo bijemo z nečim, kar nima nobene utemeljitve.”

Zobozdravniki opozarjajo, da naj bi jedli največkrat petkrat na dan.

“Če pa dodaš pol ure po obroku še košček kruha, pa čez pol ure še bobi palčko, potem pa popije še sok, je ta otrok bombardiran s kislinami v ustih. In kaj drugega, kot da to propade, se ne bo zgodilo.”

Lucija Fatur, Urška Ivanovič