Aktualno

“Očitek, da smo brezzobi tiger, ima nek smisel”

Pogovor z zagovornikom načela enakosti Miho Lobnikom o njegovi prepoznavnosti, domoljubnih pravljicah in shodu neofašistov v Trstu

Miha Lobnik
Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti
foto: Spletna stran Zagovornika načela enakosti

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je predsedniku republike Borutu Pahorju dopoldne predal poročilo za leto 2017, ki ugotavlja, da so ljudje še vedno največkrat diskriminirani na delovnih mestih. In kaj lahko pri tem stori Zagovornik načela enakosti? Predvsem opozarja, pravi Lobnik, ki priznava legitimnost očitku, da je organ brezzobi tiger:

“Ta očitek ima določen smisel, a to institucijo moramo kot članica Evropske unije imeti – lahko le na način, da zagovarja žrtve, lahko pa je znotraj nje tudi inšpektorat. Pri nas te možnosti nismo uredili.”

Dejstvo, da večina Slovencev dela Zagovornika načela enakosti ne pozna, Lobnika ne preseneča, saj pravi, da gre za nov organ z omejenimi sredstvi, vendar naj bi se to kmalu spremenilo –  zagnali bodo namreč obsežno izobraževalno akcijo. Tudi sicer vidi svojo vlogo predvsem v ozaveščanju javnosti:

“Pomembno je, da reagiramo tudi na strahove. Če se del populacije boji drugačnosti, je na nas, da jo predstavimo na način, da bi jo spoznali in tudi presegli te razloge. “