Nina Jelen, zmagovalka natečaja Evropske komisije najboljših praks spletne varnosti za organizacije, učitelje in mlade

Nina Jelen, ki na podružnični osnovni šoli v Podkumu poučuje 1. in 2. razred, je zmagovalka natečaja Evropske komisije najboljših praks spletne varnosti za organizacije, učitelje in mlade, na katerem je sodelovalo okoli 600 različnih projektov. Evropska komisija je želela z njim spodbuditi razmislek o spletni varnosti, medijski pismenosti in spletni higieni, da bi se otroci, starši in učitelji bolje zavedali digitalnih priložnosti in izzivov. Jelenova je prvo mesto med učitelji osvojila s projektom, naslovljenim Travelling around the world, ki temelji na njeni knjigi Ženičke in strički za daljnimi grički:

“V njej nastopajo popolnoma običajni ljudje, ki pa imajo vsi navade, ki jih imamo tudi sicer ljudje. En se čudno smeje, en si vrta po nosu, en prdi. V tej vasi pa živi tudi Fotko, ki jih posname in njihove slabe plati objavi na spletu. Knjiga se otrokom na začetku zdi smešna, a potem pride do te hude stvari in se jih res dotakne. Začutijo, da objava na spletu ni bila v redu.”

Poleg tega je šolsko učilnico spremenila v virtualni svet:

“Nismo se več pogovarjali, ampak le pisali. Otroci so lahko odšli v dele učilnice, kjer so bile klepetalnice, tam pa različne fotografije. Nekaj komentarjev na njih, tako dobrih kot slabih, sem najprej napisala jaz, potem pa so svoje lahko dodali še otroci. So si kar dali duška. Na koncu pa smo se o tem pogovorili, da so videli, kako to vpliva na posameznike.”

“Starši in učitelji se moramo izobraževati v tej smeri, vedeti, kaj otroci počnejo na spletu. Ni rešitev, da otroku vzameš telefon, da prepoveš dostop do spleta, ampak da ga naučiš uporabljati stvari,” pravi sogovornica, ki poudarja, da na razredni stopnji teh vsebin praktično ni v učnem načrtu ter da je od učitelja odvisno, kako in koliko jih bo vključil ter predstavil otrokom.

Andreja Gradišar