Botanik  KAREL  ZOIS  je bil eden prvih raziskovalcev slovenskega alpskega rastlinstva. Zbral je herbarij s približno 2100 primerki. Na družinskem posestvu na Brdu pri Kranju je zasadil domača in tuja drevesa ter alpske rastline; ta nasad je bil prvi alpski botanični vrt na Slovenskem. Bil je v stikih s pomembnimi evropskimi botaniki in jim pošiljal primerke rastlin. Po njem se imenujeta tudi Zoisova zvončnica in Zoisova vijolica. Karel Zois se je rodil na današnji dan leta 1756 v Trstu.

—–

Mecen in zbiralec ljudskih pesmi ANDREJ SMOLE  je nižje šole končal v Ljubljani, nato pa je z materino pomočjo postal trgovec, vendar je zaradi neurejenega, boemskega življenja bankrotiral. Od leta 1827 do 1831 je živel v Nemčiji, Angliji in Italiji – tam se je naučil francoščine, italijanščine in angleščine –  in se nato bolan vrnil v Ljubljano. Zadnja leta življenja je bil tesen prijatelj Franceta Prešerna.

Smole je od mladih let deloval za slovenski preporod, bil je mecen in zbiralec ljudskih pesmi. V Prešernovi priredbi jih je nekaj izšlo v Kranjski čbelici. Leta 1840 je hotel začeti izdajati politični poltednik »Ilirske novice« s tedensko leposlovno prilogo, vendar ni dobil dovoljenja, a istega leta je izdal Vodnikove pesmi, Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi in svoj prevod Garrickove igre Varuh. Andrej Smole se je rodil na današnji dan leta 1800 v Ljubljani.

—–

Učitelj  in  pedagoški  pisec  ANDREJ  ŠAVLI  je leta 1924 maturiral na učiteljišču v Vidmu ter nato poučeval v Borjáni in v Trstu. Ker so leta 1921 v Italiji z Gentilejevo šolsko reformo ukinili osnovno šolo s slovenskim učnim jezikom, je kot član protifašistične organizacije TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) organiziral omrežje za pouk slovenščine v družinah, napisal več navodil ter razmnožena pošiljal po domovih. Ko se je začelo preganjanje Slovencev, se je umaknil v Kraljevino  Srbov, Hrvatov in Slovencev in več let poučeval na prekmurskih osnovnih šolah.

Med drugo svetovno vojno so ga Madžari pregnali v Goričak v Medžimurju; tam je poučeval do konca vojne, nato pa se je vrnil na rodno Tolminsko in kot šolski nadzornik začel obnavljati slovensko osnovno šolo. Pisal je članke o učnih oblikah in metodiki pouka, zlasti na nižje organiziranih šolah, sodeloval pri pripravi beril ter se posvetil raziskovanju goriškega in istrskega begunskega šolstva med prvo svetovno vojno. Z bogatim gradivom za šolsko terminologijo (okoli 18.000 gesel) je sodeloval tudi pri pripravi Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Andrej Šavli se je rodil na današnji dan leta 1905 v Tolminu.

—–

Pesnik in dramatik  GREGOR STRNIŠA  je leta 1961 na filozofski fakulteti diplomiral iz germanistike, nato pa živel kot svobodni književnik. Bil je eden pomembnejših slovenskih pesnikov,  predstavnik  samosvoje, sodobne različice simbolističnega pesništva. Pri njem je čutiti močno oziroma prevladujoče nagnjenje k metafiziki in transcendenci.

Njegove pesniške zbirke nosijo naslove Mozaiki, Odisej, Zvezde, Želod in Oko. Dopolnilo in nadaljnji razvoj Strniševe poezije je njegova poetična dramatika. Zanjo so značilne emblematična živost oseb in njihovih dramskih dejanj ter številne vložne pesmi, ki svojevrstno povezujejo in stopnjujejo dogajanje, manj pa komentirajo. Gregor Strniša je pisal tudi radijske igre, pripovedno prozo in mladinska dela. Rodil se je na današnji dan leta 1930 v Ljubljani.

Pavle Jakopič