Projekt Me-We bo prispeval k zagotavljanju mentalnega zdravja mladih oskrbovalcev

Predstavljamo problematiko mladih oskrbovalcev – gre za mlade, stare od 15 do 17 let, ki opravljajo velik del pomoči, nege in podpore članu družine, ki to potrebuje, bodisi zaradi bolezni, invalidnosti ali česa drugega.

prof. dr. VALENTINA HLEBEC, FDV: Mladi oskrbovalci so mlade osebe, ki imajo poleg svojih običajnih vlog tudi posebno vlogo v družini – pomagajo enemu izmed članov družine, ki pomoč potrebuje. Lahko gre za zahtevno oskrbo ali nego, npr. babice, dedka, enega od staršev, sorojenca ali zgolj za druženje, klepet. Takih mladih odkrbovalcev je po nekaterih evropskih podatkih 10 odstotkov.

Evropski konzorcij univerz, raziskovalnih inštitutov in organizacij civilne družbe začenja ambiciozen raziskovalni in inovativni projekt psihološke podpore za spodbujanje duševnega zdravja in dobrega počutja med mladimi oskrbovalci v Evropi. Financira ga Evropska unija v oviru programa Horizont 2020, nosi naslov Me-We.
Namen projekta je opolnomočiti učitelje za prepoznavanje mladih oskrbovalcev in jih usposobiti za delo s temi mladimi.

mag. sociologije KARINA SIRK, raziskovalka: Gre za dinamiko družine, ki je normalizirana. Nihče se ne sprašuje, ali je to običajno. Podporo nudijo tako mladi kot družine, saj je mlada oseba vsekakor prikrajšana za dejavnosti, ki so običajne mladim. Marsikdaj vrstniki tega ne razumejo. Te mlade je tudi zato težko odkriti, ker se ne razkrijejo.

Pomoč se z očmi odraslih včasih zdi malenkostna, a mladi jo občutijo drugače.

IRENA BOLKO, psihologinja: Pri mladih oskrbovalcih se po raziskavah iz tujine najbolj pogosto izražajo občutki krivde in sramu. Polovica mladih oskrbovaklcev je poročala, da doživlja tudi stres. Dolgoročno lahko taki občutki privedejo do resnejših duševnih težav. Skoraj polovica pripoveduje o depresiji, tesnobnih občutkih.

Vendar pa so posledice dela mladih oskrbovalcev, če le-tega ni preveč, tudi pozitivne: so samostojnejši, iznajdljivejši, empatični, bolje spoznavajo sami sebe in imajo boljše medosebne odnose, saj situacija poveže družino.

Lucija Fatur