Zmagovalec oblikovalskega natečaja družbeno odgovornega projekta Plaktivat kreativni direktor Blaž Ritmanič

Rdeče krvaveče srce, ki delno prekriva besedo ljubil in izpisuje črn napis Ubil te bom – preprosto, jasno in močno sporočilo, ki ste ga verjetno opazili, če ste se te dni kaj sprehajali po mestnih ulicah po Sloveniji. Gre za zmagovalni plakat 11-ega oblikovalskega natečaja družbeno odgovornega projekta Plaktivat, ki ga je pripravil TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z SOS telefonom in opozarja na nasilje nad ženskami. Avtor zmagovalnega plakata je kreativni direktor Blaž Ritmanič z oglaševalske agencije Formitas, ki je s tem plakatom že drugič zmagal na natečaju – prvič je žirijo prepričal lani s plakatom Dober tek.

Na natečaj “Ni opravičila” se je prijavilo rekordno število del. Zmagovalni plakat nagovarja tako žrtev nasilja kot splošno javnost. Po poročanju nevladnih organizacij, ki delujejo na področju nasilja nad ženskami, je plakat izjemno učinkovit, velike pozornosti je bil deležen tudi na družbenih medijih. Blaž Ritmanič pravi:

Imeli smo srečo, da smo hitro dobili idejo in je bilo še dovolj časa, da smo jo dobro realizirali. Zadnje čase grafit kot vizualni jezik ni bil uporabljen v vizualne namene, morda ga ravno zato hitreje opazimo. Večinoma se na to temo prikazuje modrice, posledice nasilja, mi pa smo želeli sporočiti, da ko pride do fizičnega nasilja, je v resnici že prepozno. Želeli smo spodbuditi žrtve, da spregovorijo že prej.

Oglaševalci pri prepričevanju potrošnikov s preverjenimi psihološkimi prijemi učinkovito prodajajo izdelke in storitve. Blažu Ritmaniču se zdi pomembno, da to svoje znanje uporabijo tudi pri družbeno odgovornih projektih.

Zdi se mi prav, da svoj čas, ideje in znanje namenimo tudi za tovrstne akcije. Če znamo prodajat komercialne stvari, zakaj se ne bi potrudili in vrnili nekaj dobrega v okolje.

Urška Henigman