Slovenija se skuša vse bolj uveljavljati tudi na gastronomskem področju. Kot je znano, si sodobni gurmani, ki jim s tujko pravimo foodieji, kot glavni motiv za potovanje omislijo ravno kulinariko. Pri nas si take ljudi želijo privabiti tudi z izdajo mednarodno priznanega gastronomskega vodnika Gault-Millau, ki bo kmalu izšel v slovenščini. Več Tina Lamovšek.

20. novembra bo izšel gastronomski vodnik v slovenščini, kakovost bo označena s kuharskimi kapami

Kulinarika je glavni motiv za potovanje sodobnih gurmanov oz. foodiejev. Pri nas želijo takšne turiste privabiti tudi z izdajo mednarodno priznanega gastronomskega vodnika Gault-Millau, ki bo kmalu izšel v slovenščini. Ravno gastronomija je odlična za razvoj butičnega turizma in ustvarjanje dodatne vrednosti, za katero si prizadevajo. Direktorica Gault-Millauja Slovenije Mira Šemič vodnik označuje za nekakšen gastronomski potni list Slovenije.

Kot velja v hotelskem sektorju, da določene verige, ki so mednarodno prepoznane, pripeljejo na destinacijo določen tip gosta z visoko dodano vrednostjo, enako velja za mednarodno prepoznane kulinarične vodnike, pri čemer je Gault-Millau nedvomno med vodilnimi.

Šlo bo tudi za promocijo in spodbujanje lokalno pridelane, predelane in pripravljene hrane. Imena 130 restavracij in gostiln, 50 vinskih kleti, 15 butičnih pivovarjev in 50 t. i. popularnih mest (npr. slaščičarn in picerij), ki so jih uvrstili v vodnik, bodo znana 20. novembra. Anonimno jih je ocenjevalo sedem inšpektorjev, pojasni Mira Šemič, kakovost pa se bo označevalo s kuharskimi kapami – od 1 do 5.

To je že v tradiciji slovenskega človeka. Na ta način bomo samo promovirali in približali tujcu vse te vrhunske danosti, vrhunske posebnosti ali drugačnosti, ki jih ponuja in ima Slovenija.

Kot črno piko slovenskega gostinstva je poudarila strežbo, katere kakovost pogosto ni zadovoljiva. Tudi zato hočejo nagraditi tiste, ki stopajo iz povprečja, zato bodo na razglasitvi imen restavracij čez slabe tri tedne s 1500 evri nagradili najboljšega natakarja in sommelierja. Razglasili bodo še najboljšega kuharskega mojstra in najboljšo restavracijo ter mladega kuharja leta, kuharja prihodnosti in kuharja tradicije ter najboljše priljubljeno zbirališče.

Tina Lamovšek