Za evropske filmske nagrade LUX so se potegovali trije filmi, in sicer Druga stran vsega srbske režiserke Mile Turajlić, Stiks avstrijskega režiserja Wolfganga Fischerja in Bojevnica v režiji Islandsa Benedikta Erlingssona. Dobitnika nagrade, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami, so razglasili danes v Strasbourgu - to je film Bojevnica. Iz Strasbourga se javlja Marko Rozman.

Film islandskega režiserja Benedikta Erlingssona pripoveduje o učiteljici glasbe, ki v prostem času deluje kot okoljska aktivistka

Evropski parlament z nagrado lux spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. Bila je ustanovljena leta 2007, z njo pa želi Evropski parlament podpreti distribucijo evropskih koprodukcij znotraj EU ter povečati prepoznavnost evropskih filmov ter spodbuditi razpravo o tematikah, ki jih slednji obravnajo.

Za nagrado sta se potegovala še Styx avstrijskega režiserja Wolfganga Fischerja in dokumentarec Druga stran vsega srbske režiserke Mile Turajlić. Vsi trije filmi finalnega izbora govorijo o močnih ženskah, ki so pripravljene spreminjati svet. In prav vsi filmi so tudi na sporedu na Liffe, ki v teh dneh poteka pri nas.

Blaž Mazi, Marko Rozman