Richard Matondo Kimpala iz Demokratične republike Kongo

Richard Matondo Kimpala prihaja iz Demokratične republike Kongo, v Ljubljani pa zdaj z družino živi že tri leta. Njegovo domače mesto je Kinšasa, v katerem prebiva od 11 do 12 milijonov ljudi. Ko primerja svojo domovino in Slovenijo, omeni, da smo Slovenci bolj točni, se več ukvarjamo s športom, naša država je izjemno čista, dobro organizirana. Ena od stvari, ki jih tu najbolj pogreša, je pestra ponudba hrane:

“Imamo sveže ribe, tu so po večini zamrznjene. Imamo več vrst sadja – večje avokade, ti so tu zelo dragi in majhni, papaje so v Kongu večje in več vrst jih imamo. Vse sadje in zelenjava sta v Kongu bio. Vse v trgovini je bio. Tu pa je to kot nekaj specialnega.”

Richard ima zelo rad tudi slovensko hrano. Zelo zanimive so mu slovenske sladice, ki jih pripravljamo doma, v njegovi domovini pa sladice po večini kupijo v trgovini ali slaščičarni, sami se redkeje lotijo priprave.

Pri nas je tudi prvič spoznal juho. V njegovi domovini takšnega obroka ne poznajo. “Res je dobra,” pa komentira omembo goveje juhe, ki se jo je že naučil pripraviti.

Največja želja našega sogovornika je, da bi končno našel službo. Glavni razlog za zavrnitve elektroinženirja je običajno ne dovolj dobro znanje slovenščine, vsak dan pa si prizadeva za to, da bi jo znal dobro. Še posebej temu namenjena sobota, razlaga:

“Ob sobotah med 8. in 12. uro doma govorimo samo slovensko. To je kot zakon.”

Andreja Gradišar