Napovedi so se uresničile: demokrati so na vmesnih kongresnih volitvah po osmih letih znova prevzeli večino v predstavniškem domu oziroma spodnjem domu kongresa, v senatu pa bodo imeli še naprej večino republikanci. Več Tomaž Gerden.

Analiza rezultatov volitev v ZDA

Demokrati so na vmesnih kongresnih volitvah po osmih letih znova prevzeli večino v predstavniškem domu oziroma spodnjem domu kongresa, v senatu pa bodo imeli še naprej večino republikanci. Kot kaže, so demokrati osvojili več kot 30 dodatnih mandatov. Volivci so sicer glasovali o celotnem sklicu predstavniškega doma ter o tretjini senatorjev. Demokrati bodo oblast v predstavniškem domu prevzeli januarja in s tem predsedovanje vsem odborom. Med drugim napovedujejo objavo Trumpovih davčnih napovedi in oživitev preiskave domnevnih povezav Trumpove kampanje z Rusijo pred volitvami leta 2016.

Medtem pa bodo v senatu republikanci morda še okrepili večino. Prevzeli so namreč senatorski mesti v Indiani in Severni Dakoti, z zmago Teda Cruza v Teksasu nad presenetljivo ostrim demokratskim izzivalcem Betom O’Rourkom pa so si republikanci že zagotovili najmanj 50 sedežev v stočlanskem senatu, v katerem so imeli doslej 51 sedežev.

Tomaž Gerden