Potreben je skrben pregled zunanjosti in tudi notranjosti ogroženih področij

Analnogenitalne bradavice ali kondilome najpogosteje povzroči humani papiloma virus – kratko HPV. To so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika in tudi v zadnjikovem kanalu, na notranji strani stegen, na glavici moškega spolnega uda, v nožnici in na materničnem vratu. Redkeje jih najdemo v ustni votlini, žrelu ali na glasilkah.

Kirurg doc. dr. Boštjan Mlakar, ki vodi Zasebno kliniko Zdrav splet, se ukvarja tudi z analnim in spolnim zdravjem. Poudarja tri ključne točke preprečevanja okužb s humanim papiloma virusom: cepljenje, zaščita s kondomi in vzdrževanje zdrave ter nepoškodovane kože spolovila. »Kadar gre za težave z bradavicami na spolovilu ali zadnjiku, se ljudje še vedno zelo pozno odločijo za pregled pri specialistu,« je jasen dr. Mlakar.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je več kot polovica ljudi okuženih z enim ali več tipov humanega papiloma virusa. S cepljenjem se lahko zaščitimo proti štirim najpogostejšim. Od okužbe do pojava bradavic lahko mine le nekaj tednov, lahko pa več mesecev, celo leto in še več.

V oddaji Ultrazvok se posvetimo tudi zdravstvenim težavam, o katerih marsikdo ne govori na glas. Kaj povzroča bradavice na spolovilu in zadnjiku? Kakšni so postopki zdravljenja? Koliko časa traja celjenje? Kdo bi moral pogosteje na pregled spolovila in zadnjika?

Iztok Konc