Ultrazvok

Bradavice na spolovilu in zadnjiku

Potreben je skrben pregled zunanjosti in tudi notranjosti ogroženih področij

bradavice1
foto: derneuemann/ Pixabay, cc

Analnogenitalne bradavice ali kondilome najpogosteje povzroči humani papiloma virus – kratko HPV. To so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika in tudi v zadnjikovem kanalu, na notranji strani stegen, na glavici moškega spolnega uda, v nožnici in na materničnem vratu. Redkeje jih najdemo v ustni votlini, žrelu ali na glasilkah.

Kirurg doc. dr. Boštjan Mlakar, ki vodi Zasebno kliniko Zdrav splet, se ukvarja tudi z analnim in spolnim zdravjem. Poudarja tri ključne točke preprečevanja okužb s humanim papiloma virusom: cepljenje, zaščita s kondomi in vzdrževanje zdrave ter nepoškodovane kože spolovila. »Kadar gre za težave z bradavicami na spolovilu ali zadnjiku, se ljudje še vedno zelo pozno odločijo za pregled pri specialistu,« je jasen dr. Mlakar.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je več kot polovica ljudi okuženih z enim ali več tipov humanega papiloma virusa. S cepljenjem se lahko zaščitimo proti štirim najpogostejšim. Od okužbe do pojava bradavic lahko mine le nekaj tednov, lahko pa več mesecev, celo leto in še več.

V oddaji Ultrazvok se posvetimo tudi zdravstvenim težavam, o katerih marsikdo ne govori na glas. Kaj povzroča bradavice na spolovilu in zadnjiku? Kakšni so postopki zdravljenja? Koliko časa traja celjenje? Kdo bi moral pogosteje na pregled spolovila in zadnjika?