O tem, kaj lahko pričakujemo od prenovljene direktive EU o kakovosti pitne vode, v pogovoru z biologom dr. Gorazdom Urbaničem z Inštituta za vode.

Predlog prenovljene direktive EU o kakovosti pitne vode vključuje tudi endokrine motilce

Poslanci Evropskega parlamenta so podprli dvig standardov kakovosti za pitno vodo po vsej Evropi. Zakonodaja med drugim znižuje dovoljene količine onesnaževal. Po novem mednje sodijo tudi stranski proizvodi dezinfekcije vode, ki nastajajo pri kloriranju vode in so zdravju lahko škodljivi. V novo zakonodajo so vključeni tudi endokrini motilci. Tudi dovoljene vrednosti svinca in klora v vodi bodo po novem nižje. Ali nova direktiva pomeni, da je voda, ki zdaj priteče iz pipe, slaba? Biolog dr. Gorazd Urbanič z Inštituta za vode Republike Slovenije:

“Z novimi znanstvenimi dognanji smo soočeni z novimi snovmi, ki lahko zdravju škodijo. Standardov izpred 30 let ne moremo primerjati z zdajšnjimi, saj številnih snovi včasih nismo poznali. Dovoljene mejne vrednosti je treba znižati. Po drugi strani pa Svetovna zdravstvena organizacija nekatere mejne vrednosti celo zvišuje.”

Jana Bajželj