Danes je praznik, Dan suverenosti, s katerim obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje v noči s 25. na 26. oktober. Je državni praznik, vendar ne dela prost dan v Sloveniji. Na ljubljanskih ulicah smo preverili, če naključni mimoidoči sploh vedo kateri praznik je danes. Praznik dan suverenosti je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015, danes ga torej praznujemo tretjič. Marko Rozman se je o pomenu prazniku in pojmu suverenosti pogovarjal z Ladislavom Lipičem, predsednikom zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Na dan suverenosti zaznamujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je nastopila desetdnevna vojna, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila končana 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče obdržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja. To se je zgodilo v noči na 26. oktober, ko je zadnji vojak JLA zapustil slovensko ozemlje.

Današnji dan je torej državni praznik, vendar ne dela prost dan v Sloveniji. Na ljubljanskih ulicah smo preverili, ali naključni mimoidoči sploh vedo, kateri praznik je danes.

Praznik dan suverenosti je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015. Predlog je bil vložen na pobudo Veteranskega društva Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo, katere predsednik je Ladislav Lipič. Ta poudarja velik pomen samega spomina na suverenost, ki smo jo pridobili leta 1991:

“Gotovo je bil izraz suverenost leta 1991, ko je ostala Slovenija brez tuje vojaške sile na svojem ozemlju, upravičeno definiran, saj je Slovenija postala suverena država. Pozneje smo postali člani zavezništva NATO in Evropske unije in se posledično odrekli delu svoje suverenosti. Ostali del suverenosti pa je kopnel postopno. V procesu, ko postaja svet globalen, je težko obdržati popolno suverenost. Po moji oceni je po svetu zelo malo držav, za katere bi lahko rekli, da so v celoti suverene.”

Ladislav Lipič opaža pomanjkanje samozavesti:

“Sam bi ob dnevu suverenosti poudaril pomembnost visoke stopnje samozavesti, ki je izredno pomembna. Pred 27 leti je bila ta stopnja samozavesti prisotna, danes pa je to nekoliko drugače.”

Marko Rozman