Gospa Ljuba Novak pravi, da se je rodila za najplemenitejši, najlepši, pa tudi težek poklic, ki pa je pravzaprav poslanstvo. Pot jo je namreč vodila od učiteljice do pomočnice ravnateljev in nazadnje ravnateljice na OŠ Polje v Ljubljani. Delo z otroki jo je razveseljevalo že od malega, odraščala je namreč z bratom in mlajšo sestro. Zdaj je upokojena, a termin “upokojitev” nekako ni v njenem besedišču. Že vrsto let jo namreč spremlja tudi telovadba, ne skrbi le zase, pač pa vodi telovadbo za svoje “babe”, kot jim rada reče. Med njimi se je spletla trdna vez, ki je več kot le druženje ob redni rekreaciji. A to je le del življenja naše današnje sogovornice, ki sta jo sicer razveseljevala tudi pevski zbor in folklorna skupina, kar 18 let pa je bila svetovalka na zaupnem telefonu.

Ljuba Novak je tista upokojena učiteljica in ravnateljica, ki jo vse življenje spremlja optimizem

Gospa Ljuba Novak pravi, da se je rodila za najplemenitejši, najlepši, pa tudi težek poklic, ki pa je pravzaprav poslanstvo. Pot jo je namreč vodila od učiteljice do pomočnice ravnateljev in nazadnje ravnateljice na OŠ Polje v Ljubljani. Delo z otroki jo je razveseljevalo že od malega, odraščala je namreč z bratom in mlajšo sestro. Zdaj je upokojena, a termina “upokojitev” nekako ni v njenem besedišču. Že vrsto let jo namreč spremlja tudi telovadba, ne skrbi le zase, pač pa vodi telovadbo za svoje “babe”, kot jim rada reče. Med njimi se je spletla trdna vez, ki je več kot le druženje ob redni rekreaciji. A to je le del življenja naše današnje sogovornice, ki sta jo sicer razveseljevala tudi pevski zbor in folklorna skupina, kar 18 let pa je bila svetovalka na zaupnem telefonu.

Na vse se rada pripravim – na kuhanje, na pogovor … to je verjetno še poklicna deformacija, saj se je res redko zgodilo, da sem šla v razred brez priprave.

Gospa Ljuba pravi, da poklic učiteljice ni samo poklic, pač pa poslanstvo, za katero se rodiš.

Delo z učenci ni samo poučevanje. Delo z otroki me je razveseljevalo že od malega, odraščala sem s sestro in bratom. To delo me osrečuje, me bogati, razvija, pomlajuje, obnavlja.

Gospa Ljuba se že 45 let ukvarja z gibanjem. Na vadbe ne hodi le zase, pač pa vodi tudi skupino za ženske.

Telovadba prinaša dolgoročne učinke za zdravje, v to res verjamem. Že dolgo vodim skupino. Predvsem pa z gibanjem zmanjšujemo stres. Kdor se vključi v našo skupino, ostane, tako trdno smo povezani.

Energija je pomembna, pravi gospa Ljuba. Energija gre od srca do srca, če je prava.

18 let sem bila svetovalka na zaupnem telefonu, to je posebno poglavje v mojem življenju. Moja življenjska vizija je optimistična. Vsak trenutek se moramo veseliti, biti hvaležni, zamere in skrbi nam samo kradejo energijo. To mojo svetlobo bi rada prenesla tudi na druge.

Lucija Fatur