Ob razkritju naše televizije, da naj bi ena od zasebnih ljubljanskih varuhinj predšolskih otrok izjemno surovo, nasilno ravnala z otroki, smo se pogovarjali z razvojno psihologinjo dr. Ljubico Marjanovič Umek. Izpostavljamo teme, kot so pomanjkanje prostih mest za predšolske otroke v javnih in zasebnih vrtcih, dejstvo, da vse več mladih staršev išče alternativna varovanja, vzgojo za svoje otroke, in zavračajo na primer večja institucionalna varstva, kot je vrtec, in kakšne posledice bo domnevno surovo ravnanje pustili na psihosocialnem razvoju otrok.

Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek o posledicah, ki jih lahko surovo ravnanje pusti na psihosocialnem razvoju otrok

Otroci nimajo možnosti soodločanja, kateri vrtec bodo obiskali, in tudi ne možnosti ali znanja poročanja, kaj se v instituciji dogaja. Zato je po besedah razvojne psihologinje dr. Ljubice Marjanovič Umek ključno, da starši dobro preverijo, kam vpisujejo otroke, predvsem pa, da jih dovršeni opisi ne zavedejo.

“Naj starše ne zavede lepo zapisana spletna predstavitev, ki ponuja moderne zadeve, ki v resnici nimajo smiselne povezave s tem, kaj se lahko v določenem starostnem obdobju ponuja otoku. Čeprav se nam morda na prvi pogled to zdi presežek tistega, kar ponujajo javne institucije.”

Nataša Lang