Diagnoza: venska trombembolija. Po ocenah strokovnjakov doleti v Sloveniji letno približno 3.000 ljudi

Krvni strdki so vzrok za tri najhujše zaplete srca in ožilja: za srčni infarkt, možgansko kap in manj poznano, vendar prav tako pogosto vensko trombembolijo. Kadar namreč krvni strdek iz vene na nogi odpotuje v pljuča, lahko to resno ogrozi bolnikovo življenje. Venska trombembolija je pogostejša po poškodbah in kirurških posegih, povezujejo jo z dolgotrajnim ležanjem v bolniški postelji in z rakavimi obolenji. Po besedah specialistke internistke in kardiologinje dr. Tjaše Vižintin Cuderman z Internega oddelka ljubljanskega kliničnega centra lahko vensko trombembolijo z zdravili ustavimo in obvladamo.

Primer nekdanjega slovenskega vrhunskega športnika, ki je želel ostati anonimen: ker se je nekega dne leta 2015 slabo počutil, je sedel na kolo in se odpravil na rekreativno kolesarjenje. Že po nekaj kilometrih je zaznal težko dihanje in močno oteklo levo nogo. V UKC v Ljubljani so mu z ultrazvočno preiskavo ugotovili popolno zamašitev globoke vene. V bolnišnici je preživel dvajset dni. Potem pa je šel skozi precej trnovo pot rehabilitacije. Na prvih sprehodih je zmogel le kakih trideset metrov, več ni šlo, ker mu je srce močno razbijalo. Vendar ni odnehal. Čez štiri mesece je že prišel na Rožnik. Že takrat je spoznal, da je po koncu športne kariere svoje naredilo predvsem veliko sedenja pred računalnikom in na delovnem mestu.

Kaj pa danes, tri leta pozneje? Spomni se in vedno znova poudarja, da je zelo resno upošteval navodila in priporočila zdravnikov, saj je bilo njegovo zdravstveno stanje takrat zelo ogroženo. Danes je že upokojen. Globoka venska tromboza ostaja spomin in opomin. Sicer pa redno igra tenis in plava, pozimi smuča, ukvarja se z različnimi oblikami rekreacije. Če se že usede pred televizor, ima noge vedno dvignjene. Edina priporočila, ki jih ne pozabi, so priporočila zdravnikov. – Društvo za zdravje srca in ožilja

Bolečina v mečih ali stegnu in otekanje prizadete noge nas najprej opozorita na nevarnost strdkov v globokih venah na nogi. Pri Društvu za zdravje srca in ožilja opozarjajo, da je ena od pomembnih okoliščin, ki poveča tveganje za nastanek venske trombembolije, zdravljenje v bolnišnici. Ocenjujejo namreč, da kar med 45 in 60 odstotkov vseh venskih trombembolij nastane v povezavi z dolgotrajnim ležanjem v bolniški postelji. Venska trombembolija pa še vedno ostaja tudi najpogostejši nepredvideni razlog za smrt v bolnišnicah.

Iztok Konc