Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Zajuckaj in zapoj

Večere, ki jih snujejo raziskovalci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, odlikuje domišljena vsebinska zasnova z izrazom prezrte žive glasbene dediščine.

IMG_5548
Godci Kranjski furmani. Zajuckaj in zapoj 2013.
foto: Jerneja Vrabič

Zajuckaj in zapoj je tradicionalna prireditev, ki enkrat letno poteka v Atriju ZRC in v prestolnici predstavi slovensko ljudsko glasbo, glasbo ruralnega okolja. Večere snujejo raziskovalci glasbene dediščine, sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU. Odlikuje jih premišljena in domišljena vsebina, ki vsako leto izrazi v današnjem svetu prezrto in zato zamirajočo tematiko glasbeno-narodopisne dediščine. Tako smo v preteklih letih imeli priložnost spoznavati ljudsko glasbo različnih slovenskih pokrajin in zamejstva, različne vidike vsebinskega izražanja, različnosti glasbenega podajanja, pa tudi utrinke raziskovalne naravnanosti nekaterih sodelavcev Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, kot beremo v ZRCalniku.

Pred letošnjo prireditvijo, ki bo v petek, 19. 10. 2018 in jo bomo neposredno prenašali na Prvem programu Radia Slovenija, bomo v tokratni oddaji posredovali izbor posnetkov ljudskih pevcev in godcev, zbranih na zvočnem albumu, ki je izšel ob 15-letnici prireditve Zajuckaj in zapoj v zbirki Iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta

Naslov Ura je dvanajst odbila pa vabi na letošnjo prireditev. Pevke Društva Ragle iz Trebnjega, Ljudski pevci iz Tuhinja ter Pevska skupina Akademije za glasbo v Ljubljani bodo ob strokovni spremni besedi peli pesmi slovesa od pokojnih. Večer sta vsebinsko zasnovali dr. Urša Šivic in dr. Marija Klobčar. Vabljeni v Atrij ZRC v Ljubljani ali k spremljanju neposrednega prenosa na Prvem programu Radia Slovenija: v petek, 19. 10. 2018 ob 20.00.