Alpska transverzala in skodelica kave

Živa Tavčar in Rok Fabjan, Slovenca po svetu

Živa Tavčar
foto: Osebni arhiv Žive Tavčar

V tokratni oddaji se lotevamo dveh področij, ki sta Slovenkam in Slovencem blizu: gore in kava. Prva gostja oddaje bo Živa Tavčar, raziskovalka, ki je prehodila celotno alpsko transverzalo. Vse dogodke na poti so posnele tudi kamere švicarske televizije. Potem se bomo z Rokom Fabjanom odpravili v brazilsko džunglo, kjer rastejo sorte kave, ki veljajo za najboljše. Rok med njimi izbira tiste, ki so namenjene sladokuscem.

Živa Tavčar je bila edina Slovenka med desetimi izbranci, ki so jih sprejeli v projekt snemanja filma ‘Dolga alpska transverzala’. Ta je dolga neverjetnih 620 kilometrov, poteka pa od Ženevskega jezera do obale Sredozemskega morja. Živo je Jure K. Čokl najprej vprašal, kako je sploh prišla do ideje, da bi se lotila tako zahtevnega projekta.

Rok Fabjan živi nedaleč stran od slovite Copa Cabane, plaže, ki predstavlja vrhunec sanjarjenja za marsikaterega ljubitelja potovanj. A se mu v resnici ne zdi nič posebnega. Bolj ga zanimajo terenski avto in področja, na katerih raste kava, kakršne drugje ni. Izmed vseh vrst potem izbira najboljše in jih, po temeljitem preučevanju, ponudi sladokuscem, ki so za žlahtno skodelico pripravljeni odšteti tudi nekaj več denarja.

Še kratki novici:

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport bosta v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo tudi v letu 2019 v Sloveniji pripravila in financirala strokovno izpopolnjevanje za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Seminar bo potekal od 23. januarja do 1. februarja 2019. Predvideno število vseh udeležencev je od 15 do 20. Program seminarja bo določen pozneje. Več informacij najdete na spletni strani urada.

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja Javni razpis za razpisni področji A in B v letu 2019: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Slovencem po svetu. Namen javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2019 je finančna podpora, spodbujanje dejavnosti Slovencev, ki živijo po svetu, in njihovo povezovanje z Republiko Slovenijo. Besedilo razpisa najdete na spletni strani ministrstva, rok za oddajo dokumentacije pa je 16. november.