Jutranji pogovor z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom

V Srbiji v starostni skupini od 18 do 29 let o odhodu v tujino razmišlja več kot tretjina anketiranih. Med najpogostejšimi vzroki so življenjski standard, višje plače, splošne razmere v državi.

O življenju so povprašali tudi tiste, ki so se že preselili v tujino in 92 % jih svoje življenje v tujini ocenjuje kot boljše od tistega doma. Kar 90 % vprašanih prihodnost svojih otrok vidi v tujini, tretjina jih razmišlja, da bi se enkrat vrnili, velika večina šele, ko bodo upokojeni.

Danes v Črno goro prihaja patriarh srbske pravoslavne cerkve. Okoli obiska se je dvigalo ogromno prahu, celo špekulacije o tem, da mu črnogorske oblasti ne bodo dovolile vstopiti v državo, ker naj bi bil domnevno na seznamu nezaželenih ljudi.

Vzrok so bile njegove izjave pred meseci, da je življenje Srbov v Črni gori hujše, kot je bilo v obdobju hrvaške države NDH in osmanskega imperija.

Včeraj je v Beogradu v 78-letu starosti umrla igralka Milena Dravić, ena najbolj priznanih srbskih in jugoslovanskih igralk. Več kot šest desetletij kariere, 160 vlog v filmih, televizijskih nadaljevankah in gledališču.

Večkrat je sodelovala s slovenskimi režiserji, v spominu ostajata njeni vlogi v Hladnikovem Peščenem gradu in Klopčičevi Sedmini.

Bojan Leskovec, Boštjan Anžin