Hrvaška poslanka stranke Most, ki je pred polno saborsko dvorano spregovorila o nehumanih razmerah v splitski porodnišnici, je v samo dveh dneh sprožila gibanje žensk s podobnimi travmatičnimi izkušnjami. Te so na Ministrstvo za zdravje odnesle več kot 400 zgodb in dosegle obljubo po poostrenemu inšpekcijskemu nadzoru v porodnišnicah. Podobnih akcij so se zdaj sicer brez konkretnih imen oseb in porodnišnic lotili v različnih organizacijah v Bosni in Hercegovini ter v Sloveniji.

Vsaka ženska si zasluži spoštljivo in strokovno obravnavo

V Zavodu Indo Anai se zavzemajo za nujne spremembe v obporodnem sistemu v Sloveniji. Z zgodbami in pozivom ženskam, naj delijo svojo porodno izkušnjo, želijo opozoriti javnost na težke porodne zgodbe Slovenk. Vodja akcije Špela Urbanc poudarja, da akcija ni gonja proti porodnišnicam in zaposlenim:

Si pa želimo s temi zgodbami dobiti posluh – od osebja, od vodilnih v bolnišnicah in na ministrstvu – od ljudi, ki jih potrebujemo, da naredimo spremembo v slovenskem porodništvu.

Vsaka travmatična zgodba ima več plati, saj je problem sistemski.

Poleg porodnic smo začeli dobivati tudi zgodbe babic. To niso problemi posameznih babic in zdravnikov – gre za sistemski problem, odgovorni so vodilni.

Nataša Rašl