Podgane kot hišni ljubljenčki? Nič nenavadnega. Domača podgana je daleč od umazanih in nevarnih divjih podgan, kakšne si predstavljamo; je izjemno čista in družabna žival in v pravih rokah izjemen ljubljenček. Ta glodavec se od miši razlikuje po svoji velikosti in daljšem, skoraj golem repu. Podgana po navadi živi od dve do štiri leta. V njihov svet nas je popeljala Viktorija Rozman Bitenc, lastnica več kot 30 podgan.

Podgane potrebujejo veliko nege in vsakodnevno pozornost človeka

Viktorijina zgodba

Domača podgana ni umazana in nevarna žival. Pravzaprav je izjemno čista in družabna žival, v pravih rokah pa izjemen ljubljenček. Ta glodavec se od miši razlikuje po svoji velikosti in daljšem, skoraj čisto golem repu. Prvo podgano je Viktorija Rozman Bitenc posvojila kot srednješolka, pred desetimi leti.

“Ena od sošolk je iskala osebo, ki bi želela posvojiti njeno podganico Inu. Jaz sem se takrat odločila za posvojitev. Ko sem prišla do te punce, mi je rekla, da je to prva podgana, ne bo pa zadnja, ker jih bom hotela potem imeti še več oz. mi bodo prirasle k srcu.”

Napoved se je uresničila, Viktorija ima danes 35 podgan. Ko je število tako hitro naraslo, je želela prvi rod oddati v posvojitev. A ravno zaradi slabih odzivov in predsodkov, se je odločila, da tega ne bo storila.

“Ker jih nočem dati v roke ljudem, ki jih ne razumejo, ki jih ne spoštujejo in jih ne cenijo!”

Podgane so izjemno inteligentne živali, nekateri njihovo inteligenco primerjajo celo s pasjo. Podganjemu hišnemu ljubljenčku morate obvezno vsak dan namenjati čas izven kletke, drugače vam bo noč popestrila z razgrajanjem, še doda sogovornica.

Napotki pred nakupom

  • Podgane so družabne živali, zato je priporočljivo posvojiti ali kupiti par – bodisi 2 samca ali 2 samici. Rade spijo skupaj, druga na drugi, skrbijo druga za drugo in poznajo spoštovanje.
  • Vsaka podgana ima svoj karakter – samci so ponavadi bolj leni, umirjeni, radi se razvajajo, medtem ko so samice bolj igrive, nagajive in živahne. Samice so lahko v večjem številu pri igri precej grobe.
  • Podganji samčki bodo zunaj kletke označili vse. Za seboj puščajo majhne kaplice urina, s čimer označujejo svoj teritorij, svoje poti, da se kasneje lažje orientirajo. Če razumete naravo teh živali, se boste s tem sprijaznili že na začetku.
  • Pred nakupom ali posvojitvijo se prepričajte, kakšna je zgodovina bodočega hišnega ljubljenčka. Podgane, ki so bile v preteklosti v stresnem okolju, so lahko zaprte, so rade same, se ne dovolijo vzeti v roke. Podgane so inteligentne in si dobro zapomnijo dogodke in ljudi.
  • Podgana po navadi živi od dve do štiri leta.

Podgane so lahko v pravih rokah čudoviti ljubljenčki, ki pa potrebujejo veliko nege in pozornosti.

Darja Pograjc