Nana Milčinski predstavlja glasbeno slikanico s pesmimi Franeta Milčinskega - Ježka

Nanine pesmi so pesmi, ki jih je za svojo vnukinjo Nano napisal Frane Milčinski – Ježek. Te dni so se zložile v glasbeno slikanico, ob spremljavi številnih glasbenih ustvarjalcev pa jih odpoje prav tista Nana, za katero so nastale: Nana Milčinski.

Nana Milčinski je s predstavljanjem pesmi svojega dedka začela z albumoma Še ena pomlad (2012) in Od tod do vesolja (2014), na katerih je dala prednost Ježkovim ljubezenskim pesmim. Z novo ploščo Nanine pesmi se obrača k svetu otroštva, in to skozi pesmi, ki so nastajale prav zanjo:

“Te pesmi v mojem čustvenem svetu živijo v bistvu skozi besede babice. Meni jih je babica prebirala, ko sem bila majhna. Nastajale so od mojega leta nič do dve in pol približno. Verjamem, da bi nastajale še, če bi bil dedek dovolj zdrav, in verjamem tudi, da bi nastajale o mojem bratu in o mojih bratrancih, če bi dedek še bil med nami.”

Nana Milčinski, pogovor za Pesem v žepu

Ježkove pesmi jo spremljajo vse življenje, pa vendar so prav te, Nanine pesmi, tiste, ki so jo posebno zaznamovale. Navsezadnje ni prav vsakdanje, da ti dedek napiše pesmi:

“Bolj intimno sem to doživljala, pa bolj tako, kot: nekdo me opazuje, nekdo me vidi – nekdo me vidi tako globoko. In to je bilo malo strašljivo včasih, pa mogoče me je bilo malo sram.”

Nana Milčinski, pogovor za Pesem v žepu

Odločitev, da se loti uglasbitve Naninih pesmi, je tako potrebovala svoj čas. Kot pravi sama, je začela te pesmi dojemati kot dediščino, ki jo želi posredovati naprej, da bi obogatile nove otroške svetove. K sodelovanju je tako povabila več ustvarjalcev. Za glasbene različice Ježkovih Naninih pesmi so poskrbeli Peter Penko, Anja Pavlin, Jan Medle, Janez Dovč, Jani Hace, Tomaž Okroglič Rous in Barbara Kobal. Ob glasu Nane Milčinski se pojavlja tudi glas “dedka” – v to vlogo je stopil igralec Janez Hočevar – Rifle. Glasbeni album pa se dopolnjuje še s slikanico, ki jo je ilustrirala Mojca Fo.

Teja Klobčar