Raziskovalci z Instituta »Jožef Stefan« so v kačjem strupu odkrili protein, ki zavira strjevanje krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Z odkritjem se obeta nov način zdravljenja venske tromboze in trombembolije. Trenutna terapija je sicer učinkovita, vendar se zdravljenje lahko zelo zaplete. Trombebolija je še vedno najpogostejši nepredvideni razlog za smrt v bolnišnici. Odkritje kompleksnega proteina v modrasovem strupu je zato žarek upanja za bolnike in tudi zdravnike. Skupino domačih in tujih znanstvenikov je vodil dr. Igor Križaj z Instituta »Jožef Stefan«. Pomemben dosežek je podrobneje predstavil v pogovoru z Iztokom Koncem.

Foto: IJS

Ali se obeta novo zdravilo za vensko trombozo in trombembolijo? Vpleteni tudi slovenski znanstveniki

Raziskovalci z Instituta »Jožef Stefan« so v kačjem strupu odkrili protein, ki zavira strjevanje krvi in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Z odkritjem se obeta nov način zdravljenja venske tromboze in trombembolije. Trenutna terapija je sicer učinkovita, vendar se zdravljenje lahko zelo zaplete. Trombebolija je še vedno najpogostejši nepredvideni razlog za smrt v bolnišnici. Odkritje kompleksnega proteina v modrasovem strupu je zato žarek upanja za bolnike in tudi zdravnike. Skupino domačih in tujih znanstvenikov je vodil prof. dr. Igor Križaj z Instituta »Jožef Stefan«.

»Modrasov strup je le eden od strupov, ki preprečujejo strjevanje krvi. Tudi mi smo bili presenečeni, da je odkritje vzbudilo toliko medijske pozornosti. Odkrili smo veliko molekulo, ki je prej nismo poznali; njena struktura nam ni bila znana. S tem pa smo odprli nove možnosti, nove poti in z njimi novo upanje.«

»Ko so problemi rešeni, se zdijo enostavni. Do zdaj smo rešili mnogo težav, vendar naša pot še ni končana. V rokah imamo beljakovino, ki ni primerna za zdravljenje. Vendar, ker poznamo njeno strukturo, bomo na njeni osnovi lahko izluščili tiste elemente, ki so pomembni, da bomo prišli do novega učinkovitega zdravila.« Igor Križaj

Venska trombembolija doleti v Sloveniji letno kar okrog 3.000 prebivalk in prebivalcev. Pogostejša je po poškodbah in kirurških posegih, povezuje se jo z dolgotrajnim ležanjem v bolniški postelji in z rakavimi obolenji. Pri odkritju proteina v kačjem strupu so sodelovali znanstveniki Instituta »Jožef Stefan«, Nacionalne Univerze v Singapurju, raziskovalci farmacevtskega velikana Novartis in Univerze v Severni Karolini. Vendar pa se zavedajo, da je pot do novega zdravila še dolga in zahtevna.

Iztok Konc