Začetek oktobra že tradicionalno požlahtnijo Nobelove nagrade za najboljše znanstvene dosežke. Danes so v Stockholmu razglasili letošnja nagrajenca za področje medicine in fiziologije. Prestižno znanstveno priznanje prejmeta Američan James Allison in Japonec Tasuku Honjo za odkritja, ki so omogočila razvoj povsem novega in učinkovitega zdravljenja rakavih obolenj. O njunem prelomnem raziskovalnem delu se je Iztok Konc pogovarjal s strokovnim direktorjem Onkološkega inštituta v Ljubljani doktorjem Viljemom Kovačem.

Foto: Adam Baker/ Flickr, cc

Znanstvenika sta tlakovala pot imunoterapiji, ki bolnikom z agresivnimi rakavimi obolenji lahko podaljša življenje

Prestižno znanstveno priznanje za področje medicine in fiziologije letos prejmeta Američan James Allison in Japonec Tasuku Honjo za ključna odkritja na področju zdravljenja raka.

Če smo maligna obolenja še nedolgo nazaj zdravili predvsem s pomočjo kirurških posegov, obsevanj in kemoterapije, pa lahko zdaj raka prav po zaslugi letošnjih Nobelovih nagrajencev Američana Allisona in Japonca Honja napademo še s povsem novim orožjem – to je z imunoterapijo. Znanstvenika sta namreč odkrila, kako lahko spodbudimo naš lastni imunski sistem, da sam ubije rakave celice.

Po besedah dr. Viljema Kovača z Onkološkega inštituta lahko z imunoterapijo napademo najbolj agresivna rakava obolenja. Letošnja Nobelova lavreata sta na osnovi svojega raziskovalnega dela razvila dve učinkoviti tarčni zdravili. Z njima tudi v Ljubljani že zdravijo nekatere tumorje ledvic, maligni melanom in pljučni rak. Videti je torej, da je tokratna Nobelova nagrada za medicino šla v zaslužne roke.

Jutri bo Kraljeva švedska akademija sporočila, kdo bo prejel letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko.

Iztok Konc