Kateri psi so najbolj primerni za pse vodnike in pomočnike? Kako lastnikom pomagajo psi, ki zaznavajo padec ali porast glukoze v krvi? Kakšno je izobraževanje policijskih psov? Kateri psi so lahko igralci? Odgovarjamo v nedeljskem jutru na Prvem.

Nemški ovčarji so policisti, labradorci pomagajo slepim, igralci so lahko skoraj vsi

Psi so tiste živali, ki smo jih ljudje udomačili najprej. To se je zgodilo pred okvirno 15 tisoč leti, od takrat pa smo psom v naših domovih in okolici namenili veliko različnih vlog. Tista osnovna je, da je pes čuvaj, a da se jih izšolati še za mnogo namenov, pravi predsednica Slovenskega združenja inštruktorjev – Center za šolanje psov vodnikov in pomočnikov (SLO-CANIS) mag. Darinka Lečnik-Urbancl. Pri njih šolajo predvsem pse pomočnike (za gibalno ovirane ljudi) in vodnike (za slepe in slabovidne), pa tudi terapevtske in reševalne pse. “Vsi so neprecenljiva pomoč svojim skrbnikom,” pravi sogovornica. S tem se strinja tudi kinologinja Maja Golob, ki med drugim šola pse za pomoč ljudem z diabetesom. “Ti lastnika opozorijo, kadar je raven glukoze v krvi previsoka ali prenizka. Zato lahko pravočasno ukrepajo,” opisuje.

Eden bolj znanih psov, ki “ima poklic” je zagotovo filmski policijski pes Rex, po katerem so ime dobili tudi mnogi slovenski štirinožci. Pse uporablja tudi slovenska policija – tako za splošno rabo kot za specialistično, pri čemer gre predvsem za iskanje prepovedanih drog, eksplozivov, različnih telesnih tekočin in drugih sledi storilcev, pojasnjuje vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek. Takole opisuje leta, ko je bil tudi sam vodnik službenega psa:

“Pes mi je vsaj dvakrat rešil življenje ali preprečil hujše poškodbe. Samodejno je napadel storilca, ki ga nisem pričakoval. En je šel s sekiro nad mene. Sekira je zaradi posredovanja psa nato odletela mimo moje glave. Ko smo šli zavarovat javno prireditev, pa mi je za hrbet prišla oseba z železnim drogom. Tudi v tem primeru je posredoval pes. Jaz sploh nisem vedel, da je ta oseba zadaj.”

Ker smo že omenili Komisarja Rexa pa za konec še k psom igralcem. Te izobražuje kinologinja Mia Zahariaš, ki ji včasih naložijo precej nenavadno nalogo:

“Marsikaj se mi zdi neizvedljivo na začetku, a potem to naredimo. Pogosto sem zelo začudena nad idejami naročnikov. Za primer – za en videospot smo morali kužka naučiti, da je naskakoval ljudi na ulici.”

Več o psih pomočnikih, psih policistih in psih igralci pa so naši sogovorniki povedali na posnetku.

Andreja Gradišar