Urad za narodnosti je pripravil posvet na temo Begi mladoletnih oseb v škodljiva okolja (prezgodnje poroke) in prisilne poroke romskih otrok. Eden od povodov za tovrstno srečanje je nedavni apel regijske koordinacije za preprečevanje nasilja pri skupnosti centrov za socialno delo. Ta opozarja na nujnost opustitve opravičevanja tovrstnih praks pod krinko romske kulture in tradicije, ki ne zagotavljanja uresničevanja otrokovih pravic in spoštovanja veljavnih predpisov.

Nasilje v družini in zanemarjanje mladoletne osebe sta kaznivi dejanji, ki ju načeloma obravnava policija. Vendar so o dogodkih obveščeni tudi na centrih za socialno delo. Ti ugotavljajo, da se število prijav zoper omenjeni kaznivi dejanji iz leta v leto povečuje. Preverili smo zakaj je temu tako ter kakšni postopki sledijo, ko žrtve nasilja v družini pomoč poiščejo na pristojnih centrih za socialno delo.

Slab teden preden bomo tudi Romi v nekaterih občinah volili svojega predstavnika preverjamo informacijo o sporni kandidaturi enega od predlaganih kandidatov za romskega svetnika v občini Tišina.

Mestna občina novo mesto intenzivno ureja naselje Brezje Žabjak. Preverili smo ali dela potekajo skladbo z načrtom.

Prvi