Učitelj  in  pedagoški  pisec  SIMON  RUDMAŠ  je v Celovcu študiral bogoslovje in bil leta 1821 posvečen. Najprej je bil kaplan in katehet v Dobrli vesi in Št. Andražu, nato ravnatelj glavne šole v Celju, ravnatelj realke v Trstu ter nazadnje šolski svetnik in nadzornik v Celovcu. Pri svojem delu je začel uvajati praktično pedagogiko in študij pedagoške teorije. Poudarjal je nekatera povsem sodobna učna načela: učimo se za življenje, pouk naj bo sistematičen, postopen in nazoren; pri njem naj se uporabljajo učila in ponazorila.

Z njegovim prizadevanjem so v Celovcu sezidali stavbo realke in osnovne šole ter odprli glasbeno šolo za izobraževanje bodočih slovenskih učiteljev. Napisal je tudi abecednik za slovenske nedeljske šole, za boljši pouk računstva v osnovnih šolah pa je leta 1851 objavil metodiko elementarnega računstva z dvema naslovoma: »Kratek navòd v številčenju« in »Kratko številoslovje«. Simon Rudmaš se je rodil na današnji dan leta 1795 v Št. Vidu v Podjuni na Koroškem.

—–

Surdopedagoginja  VITA  ZUPANČIČ  je leta 1887 končala učiteljišče v Ljubljani. Dve leti je poučevala v Loškem Potoku in Metliki, po ustanovitvi gluhonemnice v Ljubljani pa se je posvetila gluhonemi mladini. Kot surdopedagoginja – specialna pedagoginja za slušno prizadete – se je izpopolnjevala v sorodnih zavodih v Zagrebu, Beogradu, Berlinu, na Dunaju in v  Pragi.  Pri  delu  z  gluhonemo  mladino  v  Ljubljani  je  dosegla  odlične pedagoške uspehe, kot soavtorica pa je leta 1921 sestavila tudi »Berilo za gluhoneme otroke za 3. in 4. razred«, organizirala razne tečaje in predavala.

Od ustanovitve je delovala v Društvu učiteljic in v Slovenski šolski matici, leta 1930 pa je sodelovala pri ustanovitvi Podpornega društva za gluhonemo mladino. V sklopu društva je šest let deloval Sklad Vite Zupančič, po njej pa se imenuje tudi kulturno-umetniško društvo gluhih, ki deluje od leta 1935.  Rodila se je na današnji dan pred 150-imi leti na Selah pri Šmarju.

—–

Kiparka in risarka KARLA BULOVEC MRAK se je pred 2. svetovno vojno posvečala predvsem kiparstvu, po njej pa risbi. Njene mogočne, karakterno poudarjene figuralne plastike so dobile priznanje kritike, ne pa naročnikov. Razvila je grčasto modelacijo v slogu ekspresionizma, ki je napovedovala art brut – surovo umetnost, vendar je v sorazmerjih in zasnovi ostala blizu realnosti. Karla Bulovec Mrak se je rodila na današnji dan leta 1895 na Bledu.

——-

Elektrotehnik  RAFAEL  ERŽEN  je po diplomi na tehniški fakulteti v Ljubljani leta 1925 delal pri direkciji Pošte, telegrafa in telefona ter sodeloval tudi pri postavitvi prve avtomatske telefonske centrale v Jugoslaviji – to je bilo v Ljubljani leta 1927 –  in pri uvajanju visokofrekvenčne telefonije. Po drugi svetovni vojni je vodil obnovo telefonske mreže v Sloveniji, v letih od 1951 do 1970 pa je bil redni profesor na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Rafael Eržen je bil tudi eden prvih radioamaterjev v Sloveniji. Leta 1928 je sodeloval pri postavitvi prve radijske postaje v Sloveniji in bil tudi govorec v napovedniku na prvi uradni dan oddajanja Radia Ljubljana.  Rodil se je na današnji dan leta 1899 v Ložu.

Pavle Jakopič