V veliki meri so posledica nezdravega življenjskega sloga in lahko ustavijo srce

Občutek zbadanja in razbijanja v prsnem košu, slabost ter oslabelost so opozorilni znaki, ki kažejo na nepravilno delovanje srca. Motnje srčnega ritma so v veliki meri posledica nezdravega življenjskega sloga. Prof. dr. Andrej Pernat iz Kliničnega centra v Ljubljani opozarja, da lahko najbolj nevarne aritmije celo ustavijo srce, zato moramo zdravljenje vzeti zelo resno. Kdaj moramo obiskati zdravnika? Kaj pokaže EKG? Kakšno je zdravljenje motenj srčnega ritma?

Zvišan krvni tlak je številka ena med povzročitelji aritmij. Bolj ogroženi so ljudje, ki so doživeli srčni infarkt in bolniki s srčnim popuščanjem. Prav tako so nekatere motnje srčnega ritma pogostejše pri ljudeh s preveliko telesno težo in pri tistih z motnjami v delovanju žleze ščitnice.

Dr. Pernat je kardiolog in eden od vodilnih slovenskih strokovnjakov za zdravljenje motenj srčnega ritma. Poudarja, da so posledice aritmij lahko zelo različne. Nekateri bolniki težav skorajda ne občutijo, pri drugih pa so zelo izrazite in moteče. Brez EKG zdravniki ne morejo postaviti diagnoze: motnja srčnega ritma.

Zdravo človeško srce udari v mirovanju od 60- do 100-krat na minuto. Kadar pa je krčenje srčne mišice neenakomerno, močno pospešeno ali upočasnjeno, govorimo o motnjah srčnega ritma ali aritmijah. Ene izvirajo v srčnih preddvorih, druge pa v prekatih. Te so nevarnejše, saj lahko povzročijo nenaden zastoj srca. Čeprav podatki niso popolni, pa ugotovitve najnovejše ameriške študije kažejo, da imata med 40. in 70. letom aritmijo kar dva odstotka in pol prebivalcev.

Iztok Konc