Z mladimi, katerih orožje so besede, smo govorili o literaturi, o poeziji in prozi, o njihovem literarnem ustvarjanju in možnostih, da mladi pokažejo svoje delo. Kakšne zgodbe ali pesmi prelijejo na papir oziroma na ekran, pišejo zase ali za druge, kako mentorji usmerjajo mlade, kaj je pri delu najtežje, kaj je poslanstvo literature?

Gimnazijke iz Nove Gorice in finalista Festivala mlade literature Urška o svojem pisanju poezije in proze ter o tem, kaj je poslanstvo literature

Z mladimi, katerih orožje so besede, smo govorili o literaturi, poeziji in prozi, o njihovem literarnem ustvarjanju in možnostih, da mladi pokažejo svoje delo. Kakšne zgodbe ali pesmi prelijejo na papir oziroma na ekran, pišejo zase ali za druge? Zakaj je za nekatere najtežje izbrati naslov pesmi, za druge pa najtežji izziv predstavlja konec besedila? Ali se lahko pisanja naučimo ali se s tem darom rodimo? Kako mentorji usmerjajo mlade, kaj sploh je poslanstvo literature?

Po mnenju zmagovalke letošnjega Festivala mlade literature Urška Nine Kremžar je to iskrenost.

“To seveda ne pomeni, da znanstvena fantastika ni iskrena. Ne govorimo o realizmu, temveč o občutku, iskrenosti … Druga stvar pa je, da bralcu nekaj ponudi: izkustvo, nekaj, česar drugače v svojem življenju ne bi mogel doživeti. Tako kot pravi slaven citat: Edina naloga pisatelja je, da izboljša prazno stran.”

Literatura nagovarja naša čustva, nas spodbuja k razmišljanju. Gimnazijka Jana Rajh Plohl k temu dodaja, da mora pisatelj družbi tudi postaviti ogledalo:

“Poslanstvo tistega, ki piše, je to, da je nevidni opazovalec družbe in malo distanciran od družbe. Poleg tega pa je to človek, ki ima izrazit močnejši čut za družbo. In zdi se mi, da postavlja tudi neko kritično ogledalo tistim, ki beremo.”

O literaturi in pisanju smo se v oddaji Gymnasium pogovarjali z zmagovalko Festivala mlade literature Urška 2018 Nino Kremžar, s finalistom tega festivala Aljošo Toplakom, z dijakinjami Gimnazije Nova Gorica Hano Tršar, Sibilo Pirih in Jano Rajh Plohl ter njihovim mentorjem Nejcem Rožmanom Ivančičem. Šolsko glasilo novogoriške gimnazije je namreč letos na Roševih dnevih v Celju prejelo nagrado za najboljše gimnazijsko literarno glasilo, dijaki pa pišejo tudi blog. Po mnenju mentorja z novogoriške gimnazije je tudi sicer idej, ustvarjalnosti in zanimanja za pisanje med mladimi veliko. Sem in tja potrebujejo le nekaj spodbude.

 

Špela Šebenik