E-cigareta - revolucionarni izum za pomoč pri opustitvi kajenja ali strup, katerega posledice bomo čutili čez desetletja? Ocene so deljene, nejevernost izhaja tudi iz dolge zgodovine zavajanj tobačne industrije. Je pa dejstvo - elektronske cigarete pred 10-imi leti skoraj ni bilo videti, zdaj so povsod in so vse bolj družbeno sprejemljive. Tudi med mladimi. Preverjala je Urška Ivanovič.

Pri nas opažajo, da elektronske cigarete otrokom kupujejo celo nekateri starši

Kdor ni nikoli kadil cigaret ali mu jih je uspelo opustiti brez pripomočkov, je ob elektronskih cigaretah lahko nejeveren. Naša zakonodaja je jasna: e-cigarete postavlja ob bok navadnim, stroka pa svari: najbolje je opustiti vse oblike cigaret. A nekateri jih brez pripomočkov verjetno nikoli ne bi opustili. Zagovorniki uporabe e-cigarete oziroma “vejpanja” za zgled velikokrat postavljajo Veliko Britanijo, ki je prilagodila predpise tako, da je ta čimbolj dostopna, ker v njej vidi potencial. Slaven Kalebić z Združenja vejperjev Slovenije, ki je ob pomoči e-cigarete tudi sam opustil dolgoletno kajenje, razlaga:

V državah, kjer so bolj permisivni pri uporabi elektronske cigarete, imajo nikoli v zgodovini zabeležen padec števila kadilcev.

Helena Koprivnikar z Nacionalneega inštituta za javno zdravje odkimava. O dolgoročnih posledicah e-cigaret ne vemo tako rekoč ničesar, v pari, ki nastaja pri uporabi teh cigaret, pa so že odkrili škodljive snovi. NIJZ je v svoji letošnji anketi zaznal tudi preveč brezskrbno rabo med mladimi:

Celo že v šetih razredih opažajo uporabo elektronskih cigaret. Skrb vzbujajoče je pa tudi to, da marsikje povedo, da so starši dali elektronsko cigareto otroku.

Smo torej na robu neslutene katastrofe ali čudeža? Več v prispevku.

Urška Ivanovič