Teden programiranja, ki bo od sobote potekal po številnih krajih po Sloveniji, je namenjen dvigu digitalne pismenosti. O pestrem dogajanju v Ljubljani, Kranju, Novem mestu, Krškem in Mariboru ter o digitalnem opismenjevanju v pogovoru Urške Henigman z ambasadorko codeweeka Katja Koren Ošljak.

Več kot 100 brezplačnih dogodkov po vsej Sloveniji

V 21. stoletju, ko si življenja brez digitalnih naprav in povezanosti prek spleta ne moremo več predstavljati, je poznavanje računalniškega jezika in spletnega okolja temeljno znanje. Računalniško opismenjevanje pri nas še ni sistematično vključeno v izobraževalni sistem, v osnovni šoli imamo izbirni predmet v drugi in tretji triadi, v srednji šoli pa le v prvem letniku. Ambasadorka codeweek Slovenija Katja Koren Ošljak poudarja, da je na načelni ravni v slovenskem šolstvu poučevanje digitalnih veščin prisotno. Vendar gre za priporočila:

Nekateri učitelji ta priporočila jemljejo zelo zares, se zelo trudijo in pomagajo otrokom pri osvajanju teh veščin. Drugi pa malo manj. Imamo neko sivo cono, saj nihče niti ne ocenjuje znanja učencev niti preverja dela učiteljev. Upam, si želim, da bi poučevali tudi postavljanje uporabe tehnologije v družbeni kontekst. Ne le računalništva in informatike.

Codeweeek zato po vsej Sloveniji organizira številne delavnice za otroke, učence, dijake, študente in druge. V 14-ih dneh se bo zvrstilo več kot 100 dogodkov. V zgornjem posnetku lahko slišite podrobnosti o dogajanju v Ljubljani, Mariboru in v Krškem. Več pa najdete na http://codeweek.si/otvoritev2018/ in https://codeweek.eu/events.

Urška Henigman