Arhiv Slovenije je od danes bogatejši za bogato zbirko gradiva slovenskih izseljencev v Avstraliji. Direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar je ob prisotnosti ministra Za Slovence v zamejstvu in po svetu namreč v Ljubljani podpisal darilno pogodbo s katero Zgodovinski arhiv Avstralskih Slovencev- Novi Južni Wales Arhivu Slovenije podarja obsežen arhiv slovenske izseljenske skupnosti na peti celini.

Zgodovinski arhiv avstralskih Slovencev HASA v Sydneju deluje od leta 2003, arhivu pa so podarili"pomemben kamenček slovenske zgodovine"

Zgodovinski arhiv avstralskih Slovencev HASA  deluje v Sydneyju  že skoraj petnajst let, ustanovljen pa je bil na pobudo Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri ZRC SAZU. V arhivu hranijo vrsto  pomembnega  gradiva, ki priča  o zgodovini, kulturni  in narodni dediščini Slovencev v Avstraliji, odločitev o tem, da gradivo pošljejo arhivu Slovenije pa je dozorela predvsem ob dejstvu, da prihodnost s seboj prinaša težavo ustrezne hrambe gradiva, zelo negotovo pa je tudi zagotavljanje finančnih sredstev. Tako so večino gradiva digitalizirali in ga podarili Arhivu Slovenije.  Ob tem je direktor Arhiva Slovenije, Bojan Cvelfar poudaril, da je je to gradivo za arhiv, Slovenijo in Slovence izrednega pomena:

Prihaja iz Avstralije, kjer je naša diaspora dolgoletno delovala in še deluje. Gre za arhiv, ki so ga dolga leta zbirali na enem mestu, v Historičnem društvu za slovenske Avstralce. Gre predvsem za arhiv raznih društev, ki so še delovala in delujejo na tem področju, njihove prireditve, zapisnike organov društev, ustanovitelje društev, fotografske albume, vabila na prireditve…

Ob tem je dodal:

Vse skupaj je pomemben kamenček slovenske zgodovine, ki se bo s to fizično premestitvijo v naš arhiv ohranil za vse večne čase.

Delo v zvezi z digitalizacijo ohranjenega arhivskega  gradiva avstralskih Slovencev je opravil vodja Slovenske medijske hiše v Avstraliji in urednik stičišča avstralskih Slovencev  Florjan Avser, ki že vrsto let živi v Sydneyu:

Zbirka je izredno bogata, to je skoraj edinstven primer

Med drugim je izpostavil tudi bogato avdiovizualno gradivo, ki so ga podarili Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu Slovenije:

V Canberri je živel Janez Černe, ki je praktično petdeset let snemal življenje ljudi v Canberri. Njegov filmski in fotografski material je dejansko pregled zgodovine, ne samo društvenega življenja, ampak tudi življenja celotne Canberre, celotnega življa. Posneti so prvi obiskovalci Canberre,  kako se je gradilo njeno društvo. Praktično neprecenljiva vrednost nekega kraja.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Peter Česnik, je prav tako poudaril pomen arhivskega gradiva avstralske  slovenske skupnosti, ob tem pa dodal:

Zdaj je treba še ostala društva vključiti v to in prenesti in konsolidirati arhive v Arhivu Slovenije, da se potem to objavi in vidi. Konec koncev dokumentacija o prvem slovenskem izseljencu, misijonarju Baragi obstoja in je zelo izčrpna, o slovenskih društvih širom sveta po letu 1900  pa je dokaj pičla.

 

 

Lili Brunec, Mojca Delač