Delavski  voditelj  CARLO  UČÉKAR  je bil tiskar v tržaški Lloydovi tiskarni. Leta 1888 je bil med ustanovitelji socialistične delavske zveze Confederazione operaia triestina in vodil njen italijanski del (zveza je imela tudi slovenskega in nemškega), kmalu pa je vodil celotno organizacijo. Po razpustitvi zveze je leta 1894 postal predsednik organizacije Lega sociale-demokratica ter član meddeželnega tajništva socialno-demokratske stranke za Avstrijsko Primorje in Dalmacijo. Delavsko gibanje je organiziral tudi v Gorici, sicer pa so v njegovem delovanju nad internacionalističnimi pogosto prevladovali italijanski nacionalistični vidiki. Carlo Učékar se je rodil na današnji dan 1854 v Trstu.

——

VINKO  STRGAR  je končal pravne študije na univerzi v Gradcu, nato pa je na visoki montanistični šoli v Leobnu kot eden prvih leta 1898 diplomiral kot rudarski inženir. Že med študijem je bil zaveden narodnjak: v Gradcu je predsedoval društvu “Triglav”, v Leobnu pa češkemu akademskemu društvu “Prokop”. Kot vodja okrožnega rudarskega urada v Ljubljani je že za časa Avstro-Ogrske uvedel slovenski jezik pri poslovanju rudarskih uradov ter slovenil nemško strokovno izrazje.

Po prvi svetovni vojni je v Ljubljani organiziral novo rudarsko glavarstvo za Slovenijo, ki je postalo vzor za druge takšne institucije po Jugoslaviji. Aktivno je sodeloval pri ustanovitvi rudarske šole v Celju in tehniške fakultete pri Univerzi v Ljubljani, že leta 1910 pa je bil soustanovitelj društva slovenskih inženirjev. Vinko Strgar se je rodil na današnji dan leta 1879 v Leskovcu pri Krškem.

——

Metalurg  VIKTOR  FETTICH  je začel študirati na gradbenem oddelku tehniške visoke šole v Gradcu, medtem pa je bil kot član centralnega odbora revolucionarnega gibanja slovenskih študentov Preporod leta 1914 obsojen v veleizdajalskem procesu. Študij je nadaljeval na Češkem, leta 1921 diplomiral in nato služboval v jeklarni na Ravnah na Koroškem in v topilnici svinca v Mežici. Po koncu druge svetovne vojne je nekaj časa delal v ministrstvu za rudarstvo v Beogradu in se pozneje v tujini specializiral za področje barvnih kovin.

Napisal je prvo knjigo v Jugoslaviji o pridobivanju takih kovin ter objavil še okoli trideset strokovnih člankov in publikacij. Bil je profesor na fakulteti za rudarstvo in metalurgijo tehniške visoke šole oziroma tehniške fakultete v Ljubljani ter v letih od 1951 do 1956 tudi njen prodekan in dekan. Viktor Fettich se je rodil na današnji dan leta 1897 v Ljubljani. 

—–

Elektrotehnik in strokovnjak za mehaniko ANTON  KUHELJ se je rodil na današnji dan leta 1902 na Opčinah pri Trstu. Leta 1927 je diplomiral iz elektrotehnike, doktoriral pa leta 1936. V svetu je zaslovel kot znanstvenik na področju elektromehanike plošč in lupin ter njihove stabilnosti. Po zamislih in teoretičnih študijah sodi tudi med začetnike slovenskega letalstva. S Stankom Bloudkom je sodeloval pri izdelavi jadralnih, športnih, turističnih in šolskih letal. Leta 1973 je dobil Kidričevo nagrado za življenjsko delo. Kot zaslužni profesor in častni doktor ljubljanske univerze je imel elektrotehnik in konstruktor Anton Kuhelj velik ugled tudi na tujem, saj je na številnih univerzah predaval  na dodiplomskih in podiplomskih seminarjih.

—–

Na današnji dan pred sto leti je tedanja nemška vlada sprejela in podpisala zahteve antante. Tako se je končala prva svetovna vojna, ki se je začela  poleti leta 1914 in je zajela 36 od takratnih 54 držav sveta. Vojaške operacije so potekale v Evropi, Aziji in Afriki. Mobiliziranih je bilo približno 70 milijonov vojakov, približno 10 milijonov jih je padlo. Vojna vihra je zajela tudi tedanje slovenske dežele.  Najbolj je prizadela Posočje in soška fronta velja za najbolj krvavo fronto v zgodovini človeštva.

Pavle Jakopič