V Evropskem tednu mobilnosti letos sodeluje 77 slovenskih občin

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Med 16. in 22. septembrom se v projekt vključuje 77 slovenskih občin. Slovenija v kampanji, ki se je leta 1998 začela v Franciji, sodeluje že od začetka, samo v zadnjih petih letih pa se je število pridruženih občin povečalo, spremenile pa so se tudi potovalne navade ljudi, predvsem v uporabi t.i. deljenih prevozov. Študije so pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi 15 zasebnih avtomobilov. Vsak posameznik, ki uporablja deljeni prevoz pa okolju prihrani približno 450 kilogramov izpusta ogljikovega dioksida na leto. Nekaj primerov dobrih praks iz tujine: v Talinu so voznike avtobusov učili okolju prijazne vožnje – s tem so v treh letih privarčevali dobrih 67 tisoč evrov; vsak prebivalec Bruslja, ki namesto avtomobila uporablja kolo, prihrani skoraj 3000 evrov; v New Yorku trgovine, ki se nahajajo ob cestah s kolesarskimi stezami beležijo skoraj 50 odstotkov večjo prodajo. Polona Demšar-Mitrović, nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti, poudarja, da smo v Sloveniji v kontekstu alterantivnih oblik mobilnosti kar uspešni.

Ni treba več govoriti, da so v tujini pred nami. Smo sicer malce zaostajali, a smo v zadnjih letih precej pohiteli in marsikdaj hodijo v naša mesta gledati primere dobre prakse.

Slovenija sicer (še) ni Nizozemska, Danska ali Švica, a možnosti za multimodalnost obstajajo. To je tudi slogan letošnje kampanje – “Združuj in učinkovito potuj”, ki sporoča predvsem to, da imamo ljudje načeloma radi raznolikost, pri mobilnosti pa smo ujeti v navado ter se na dnevne poti odpravimo na enak način. Zato nas spodbuja k multimodalnosti.

Nekdo se pripelje z avtom/avtobusom/vlakom do mesta, nato do službe kolesari. Ali pa ima kolo/skiro v avtomobilu in tako uporabi kombinacijo potovalnih načinov, ki da najboljši rezultat – tako za zdravje kot za okolje.

Po več letih je kumulativni vpliv Evropskega tedna mobilnosti na prometne politike lokalnih skupnosti velikanski. Samo lani so v pobudi sodelujoča mesta sprejela nekaj manj kot 8 tisoč trajnih ukrepov, ki bodo dolgoročno prispevali k izboljšanju trajnostne mobilnosti za vse. Največ trajnih ukrepov so mesta sprejela na področju kolesarske infrastrukture in izboljševanja dostopnosti za različne skupine uporabnikov, v kampanji je lani sicer sodelovalo 2526 lokalnih skupnosti iz 50 držav, rekorde pa smo beležili tudi v Sloveniji. Slovenske občine se v Evropskem tednu mobilnosti potegujejo tudi za nagrade za najbolj aktivne občine. Lani sta nagradi prejeli občina Novo mesto in občina Krško.

Nadia Petauer