O težavah osrednjega časopisa koroških Slovencev, jeseni v Slovenskem domu v Zagrebu, pripravah rojakov na 50. Barcolano, koncertu združenega zbora in o Doktarci Veselih pajdašev

Osrednji tednik koroških Slovencev Novice ne bo več tednik. Zaradi finančnih težav bo v prihodnje izhajal vsakih 14 dni. Je to začetek konca ali priložnost za nov začetek?

Novice so nastale leta 2003 z združitvijo Našega tednika in Slovenskega vestnika, finančne težave pa jih spremljajo vse od začetka. Kot pojasnjuje poslovodja Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij, je izdajanje dveh časopisov stalo 500.000 evrov, z združitvijo pa naj bi ta denar učinkoviteje porabili in naredili kakovosten resen medij. Strokovnjaki so pripravili koncept Medijske hiše koroških Slovencev:

“Slovenija, ki je vedno financirala naše medije, pa je nato iz danes na jutri podporo znižala na 250.000 evrov, pod ministrom Žmavcem pa se je vsota znižala na 150.000 evrov, s čimer je nemogoče izdajati časopis.”

Nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc jih je, pravi Marjan Sturm, na ta način skušal prisiliti, da bi šli po manjkajoč denar na Dunaj. Da bi morala Avstrija v veliko večji meri podpreti izdajanje Novic so se strinjali, ne pa  z načinom, da jih je skušala Slovenija prisiliti, da gredo sami po pomoč na Dunaj.

“Imamo dve državi, ki sta odgovorni, Avstrija na osnovi 7. člena državne pogodbe in Slovenija na osnovi 5. člena lastne ustave (Skrbi za avtohtone slovenske narodne manjšine v sosednjih državah o.p. MŽ). Kar tako, da bi se Slovenija od tega odklopila, ne gre.”

Da so že na začetku leta vedeli, koliko denarja potrebujejo na nemoteno izhajanje tednika Novice, pa  poudarja drugi poslovodja Marko Oraže, ki je letos prevzel vodenje poslov pri Narodnem svetu koroških Slovencev. S to številko, 180.000 evrov, so šli tudi na Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, toda dobili so le 150.000 evrov skupaj s pojasnilom, da bodo med letom dobili še dodaten denar.

“Vemo, v Sloveniji so bile volitve, zdaj je nov minister in od obljubljene ter dogovorjene podpore je prišel manjši del. Oktobra bomo dobili še 15.000 evrov.”

Kakšni pa so dejanski stroški izdajanja Novic, ki imajo 2600 naročnikov in 3000 naklade? Trije zaposleni uredniki in nekaj honorarnih sodelavcev na leto pripravijo 50 številk, kar stane 350.000 evrov, pojasnjuje glavni rednik Emanuel Polanšek. 120.000 evrov zberejo iz naročnine in ob tem plačajo 20.000 evrov davka. Slovenija prispeva  180.000 evrov, letos 150.000. Manjkajočih 100.000 evrov bi morali zbrati z oglaševanjem in avstrijsko državno podporo, ki znaša zgolj 20.000 evrov, z oglasi pa dobijo 40.000 evrov. Zmanjka jim torej 40.000 evrov.

“In to je tudi vzrok, da smo trije zaposleni uredniki zadnjo četrtino leta pristali na polovično plačo, časopis pa na 14-dnevnik, da si s tem prihranimo približno 30.000 evrov in bo konec leta manjkalo 10.000 evrov.”

Izdajatelja in založnika Novic Marjan Sturm in Marko Oraže se, zagotavljata, zavedata odgovornosti, ki jo imata,  ter upata, da bodo bralci razumeli odločitev za prehod na 14-dnevnik. Možna rešitev za nemoteno izhajanje tednika pa je, po nujnem mnenju, v dogovoru med Slovenijo in Avstrijo. Pri slednji sicer, opozarja Marko Oraže, politične volje ni zaznati. Ali je več volje v Sloveniji, bo jasno po sestanku z novim ministrom Petrom Česnikom, pristojnim za  Slovence v zamejstvu in po svetu. Minister se s predstavniki vseh krovnih slovenskih zamejskih organizacij sreča 3.10.2018.

 “Novega ministra smo takoj, ko je nastopil položaj, želeli seznaniti s problematiko Novic. Zdaj smo vabljeni na sestanek z ministrom, za katerega sicer ne vem, kakšne narave je, toda vsekakor mu bomo predstavili to problematiko.”

Tako zagotavlja Marko Oraže, vodja poslov pri Narodnem svetu koroških Slovencev. Glavni urednik Novic Emanuel Polanšek pa puščico usmerja tudi v izdajatelja in založnika.

“Možna rešitev je, da se stvari lotimo na začetku, da se organizacije, koroške slovenske narodno politične, kulturno politične organizacije, vse, da se dogovorijo, ali želijo imeti časopis, ali ga nočejo. Če ga hočejo imeti, je treba priskrbeti teh 350.000 evrov. Dogovoriti se morajo, ali bodo prevzeli to nalogo in jo rešili, ali so sposobni to  narediti. Naj se dogovorijo, kaj bo dala Avstrija, kako bodo to naredili in kaj bo dala Slovenija. Če se to dogovorijo, prevzamejo nalogo, potem naj jo opravijo. Če pa naloge niso sposobni rešiti, imamo druge možne scenarije.”

Kakšni so ti scenariji, lahko slišite v tokratni oddaji, v kateri med drugim preverjamo, kako pestra bo jesen v Slovenskem domu v Zagrebu in kako potekajo priprave na jubilejno Barcolano. Pridružimo se pevkam in pevcem, ki bodo v Ljubljani in Trstu nastopili na koncertu slovanske sakralne glasbe. V priložnostnem zboru rojakov iz Slovenije, zamejstva in sveta je tudi 17 pevcev iz Furlanije Julijske krajine. V Števanovcih pa si ogledamo premiero Doktarce, nove predstave Veselih pajdašev.

Prvi