Od slovenske plesne in pevske kulture v tujini do arhivske dediščine in dokumentarnega filma v Braziliji

V  oddaji tudi tokrat  prepletamo  dogodke  in zgodbe, povezane s slovenskimi rojaki  v tujini. Tako se bomo najprej preselili v nemški Sindelfingen, kjer tečejo še zadnje priprave na 32. Folkloriado-srečanje folklornih skupin slovenskih društev iz Nemčije, ki ga tokrat organizira slovensko kulturno in športno  društvo Triglav Sindelfingen. Na prireditvi pričakujejo več kot 300 obiskovalcev , 13 slovenskih društev iz Nemčije, sedem folklornih skupin pa bo na Folkoriadi tudi nastopilo. Prireditev pa bo tudi priložnost za  zaznamovanje 45-letnice slovenskega društva Triglav.

Obiskali bomo tudi rojake na Švedskem, kjer so  praznovali pol stoletja delovanja slovenskega pevskega društva Orfeum iz Landskrone. Pripravili so bogato prireditev, ki je bila seveda v znamenju glasbe in petja , zbralo pa se je več kot sto  rojakov iz različnih delov Švedske.

Predstavili bomo tudi zgodbo mlade Erike Dvoršak iz brazilskega Ria de Jeneira.  Rojena je v Braziliji , njena mama je Brazilka, oče pa se je v rani mladosti z družino preselil v Južno Ameriko s Štajerske. Erika Dvoršak se je vseskozi zavedala svojih korenin, čeprav slovensko ni govorila. Pred nekaj leti pa se je odločila , da se bo naučila slovenščino in se tudi lahko pogovarjala slovensko z babico in drugimi sorodniki. O dedku s Štajerske, ki je v Braziliji postavil šolo v revnem  predelu Ria de Jeneira pa je pred kratkim posnela  dokumentarni film.

Ta teden smo obiskali tudi Arhiv Slovenije, kamor je prispela zbirka bogatega arhivskega gradiva Iz zgodovinskega arhiva avstralskih Slovencev-HASA v Novem Južnem Welsu. Arhiv HASA v Avstraliji deluje  približno 15 let, do zdaj pa so zbrali  vrsto raznolikega arhivskega gradiva, ki priča o zgodovini in narodni dediščini Slovencev v Avstraliji. Del te zbirke bo zdaj dostopen tudi slovenski javnosti v domovini.

Jane Weber, Lili Brunec, Mojca Delač