Tomi Jagarinec, kondicijski trener Dejana Zavca, ki živi svoje sanje v Dohi

Najprej se selimo tja, kjer je zares toplo vse leto. V Doho, kamor se je pred nekaj leti podal Tomi Jagarinec, med drugim tudi kondicijski trener našega boksarskega šampiona Dejana Zavca. Od tam pa v Luksemburg, kjer se je minulo nedeljo prav tako začelo novo šolsko leto. Posebnost pa je to, da tam dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture poteka šele od letošnjega leta.

Tomi Jagarinec je človek, za katerega bi lahko rekli, da živi svoje sanje – opravlja poklic, kjer je izjemno cenjen, živi ob morju in zasluži več, kakor bi zaslužil v Sloveniji. A njegova zgodba je vse prej kot sanjska, da je prišel do vsega naštetega, je nekdanji kondicijski trener Dejana Zavca prehodil dolgo pot, ki ni bila vedno lahka.

Minulo nedeljo se je novo šolsko leto začelo tudi v Luksemburgu, kjer pravzaprav dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture poteka šele od letošnjega leta. V Luksemburgu sicer živi in dela približno 700 Slovencev, nekaj sto jih je organiziranih tudi v slovenskem društvu Slolux, ki je zaradi velikega interesa po učenju slovenščine dalo tudi pobudo za organiziranje slovenskega dopolnilnega pouka na tem območju. Slovenski jezik in kulturo od letos tako v Luksemburgu poučuje učiteljica Nataša Garafol, ki sicer že nekaj časa vodi slovenski dopolnilni pouk v Bruslju in Genku. V pogovoru z Lili Brunec je Nataša Garafol spregovorila o prvem letošnjem šolskem srečanju v Luksemburgu in vsebini dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture.

Še nekaj kratkih novic:

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport bosta v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo tudi v letu 2019 v Sloveniji pripravila in financirala strokovno izpopolnjevanje za učiteljice in učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih predmetov v slovenščini iz čezoceanskih držav. Seminar bo potekal v času od 23. januarja do 1. februarja 2019. Predvideno število vseh udeležencev je od 15 do 20 oseb. Program seminarja bo določen naknadno. Več informacij najdete na spletni strani urada.

Na Uradu republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je na ogled razstava slikarskih del umetnice Tamare Burmicky. Umetnico je na odprtju razstave predstavil prof.dr. Anton Prosen, ki je številnim obiskovalcem opisal njeno kariero in umetniško ustvarjanje. Razstava bo na ogled do konca oktobra 2018 v delovnih urah Urada.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu vabi na Koncert slovanske sakralne glasbe. Priložnostni zbor sestavljajo pevci iz matične, zamejske in zdomske Slovenije pod vodstvom dirigentke Lučke Kralj Jerman, ki je kot povojna izseljenka v Argentini ustvarila bogato zborovsko kariero. Izbor skladb je oblikovan iz bogate zapuščine sakralne zborovske glasbe slovanskih narodov. Zbor bo nastopil le dvakrat in sicer: v četrtek, 4. oktobra, ob 19.30, v cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani in v nedeljo, 7. oktobra, ob 17.00 v stolnici Sv. Justa v Trstu.

Jane Weber, Jure K. Čokl, Lili Brunec