Danes se v Ljubljani pod organizacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje odvija prvo nacionalno skupno srečanje izvajalcev SOPA, projekta, ki se glasi: Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Srečanja se udeležuje preko 400 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja, kot tudi predstavniki nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin in policije, ki prihajajo iz različnih lokalnih okolij po Sloveniji. Marko Rozman

Ko nazdravljamo, navadno nazdravljamo z alkoholnimi pijačami in ne s človekom. S tem projektom želimo spremeniti takšen način razmišljanja.

Danes se v Ljubljani odvija prvo nacionalno skupno srečanje izvajalcev SOPA, projekta, ki se glasi: Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Organizira ga Nacionalni inštitut za javno zdravje, srečanja pa se udeležuje več kot 400 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja, predstavniki nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin in policije, ki prihajajo iz različnih lokalnih okolij po Sloveniji.

Do zdaj se je reševanje problema alkohola predvsem uvrščalo samo v zdravstveni sektor, čeprav to področje presega le zdravstveni vidik. S pristopom SOPA pa naj bi se reševanja lotili s tesnim sodelovanjem socialnega in nevladnega sektorja ter z lokalnimi skupnostmi, saj verjamemo, da je to edini način, da se doseže dolgoročne družbene spremembe. V praksi bi to pomenilo, da bi vsak ob obisku osebnega zdravnika v bodoče lahko bil deležen tudi vprašanja o pitju alkohola in se lahko pogovoril o svojih pivskih navadah.

Vodja projekta Tadeja Hočevar poudarja, da Slovenija zaradi t. i. mokre kulture, kjer je prisotna visoka stopnja pitja alkohola in kjer je alkohol družbeno sprejet, potrebuje takšen celostni pristop.

Ko nazdravljamo, navadno nazdravljamo z alkoholnimi pijačami in ne s človekom. S tem projektom želimo spremeniti takšen način razmišljanja.

Glede obsega posledic zaradi škodljive rabe alkohola smo v samem evropskem vrhu, tvegano pitje alkohola pa je za državo tudi znatno finančno breme. Ocena stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, so v letih 2011–2014 v Sloveniji v povprečju znašali 234 milijonov evrov letno.

 

Marko Rozman