Pesem v žepu

Orkestrada in njihov samosvoji “Utrip”

Poslušali smo utrinke z druge plošče šansonjerske zasedbe

40988442_1876174419087073_4794058378584260608_o
Orkestrada
foto: Jan Prpić

Drugi album zasedbe Orkestrada nosi naslov po skladbi »Utrip«, nepričakovani zmagovalki Festivala slovenskega šansona 2013. Na plošči se združujejo glasbena igra odličnih domačih jazzovskih glasbenikov in pesmi naše sogovornice Rade Kikelj Drašler, katere ime se skriva v imenu zasedbe Orkestrada.

 

Če so člani zasedbe Orkestrada s prvencem Spusti (2011) še poskušali loviti robove okvira popularne glasbe (in se nekako uspeli znajti znotraj oznake šansona), so svojo drugo ploščo Utrip zastavili dosti bolj odprto, svobodno, pravzaprav bolj malo “radijsko”. Disonance, nenavadne ritmične in metrične kombinacije ter prodoren vokal pevke Rade Kikelj Drašler so elementi, ki lahko hitro odvrnejo predvsem tiste poslušalce, ki bi od glasbe želeli predvsem enostavnost. Prav zato pa glasba Orkestrade toliko bolj iskreno in neposredno odraža njihovo, predvsem Radino doživljanje sveta:

“Ja, lahko rečem, da je to neka zavestna odločitev … Svet je lahko lep, je pa tudi krut, odvisno, kako ga gledaš – ampak mislim, da ima vedno obe plati. Zame je tudi neka žalost lepa stvar. Zato ker si lahko takrat iskren s sabo …”

Rada Kikelj Drašler, pogovor za Pesem v žepu

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

Poleg pevke Rade glasbeno podobo Orkestrade krojijo flavtistka Asja Grauf (v živo jo trenutno nadomešča Katja Stare), kitarist Boštjan Franetič, pianist Rok Zalokar, kontrabasist Thierno Diallo in bobnar Vid Drašler. Uglasbene pesmi iz Radine pesniške zbirke Košček sanj  (2015) puščajo veliko prostora glasbenemu izrazu – tako v vokalu kot inštrumentih; zadnji dve pesmi (napisal ju je Thierno Diallo) pa sta povsem inštrumentalni in zaradi lahkotnejšega karakterja lepo uravnotežita celotni album.