Aktualno

Danes je združevanje odvetnikov nujno

Pogovor z odvetnikom Andrejem Razdrihom ob 150-letnici organiziranega odvetništva

POLITIKA
foto: rtvslo.si / BoBo

Ob 150-letnici organiziranega odvetništva na Slovenskem je izšla obsežna monografija, ki na 352 straneh predstavlja razvoj odvetništva na Slovenskem, 10 najbolj slavnih slovenskih odvetnikov ter portrete 28-tih pomembnejših odvetnikov. Monografijo je uredil odvetnik Andrej Razdrih, ki ključne mejnike v razvoju slovenskega odvetništva vidi v letih 1868 in 1918 in ob osamosvojitvi Slovenije.

Leta 1868 je bilo 17 odvetnikov, tik pred drugo svetovno vojno 300 in danes jih je 1700. Zaradi kompleksnosti pravnih zadev je združevanje odvetnikov danes nujno. Zato v svetu in pri nas prevladujejo odvetniške družbe.

“Odvetniki so bili pogosto gonilo demokratičnih sprememb, kljub temu, da so bili vedno trn v peti vsakokratni vladajoči oblasti,” je prepričan predsednik odvetniške zbornice Roman Završek. Danes so odvetniki ustavna kategorija, pa jih oblast ne jemlje vedno resno. Pogosto so med prvimi, ki opozarjajo na zakonodajne spodrsljaje. Včasih pa spodrsne tudi kateremu od odvetnikov, ko komentira aktualno družbeno dogajanje.